Vyhledej kam s dětmi

Desítka českých hradů a zámků vám už o tomto víkendu otevře své třinácté komnaty

 Otevřte 13.komnatu českých hradů a zámků

Projekt  „Otevřte 13. komnatu“ chce do českých hradů a zámků vnést svěží závan zábavné hry a interakce mezi průvodcem a návštěvníkem

Jednou z nejočekávanějších letošních je projekt Otevřte 13. komnatu, do kterého se zapojuje 10 hradů a zámků napříč Českou republikou.

Chceme vyhnat nudu z hradů a zámků
Jeho organizátoři vzkazují turistům: Nenecháme vás nadále otravovat takovými nezáživnými zlozvyky průvodců, jako je chrlení stovek letopočtů, či automatický aerobik, při kterém turista bezmyšlenkovitě otáčí hlavu od obrazu k obrazu podle toho, kam znuděný průvodce zrovna upažuje svoji ruku. Místo toho nabízíme zábavu, tajemno a rovnocenné partnerství mezi průvodcem a návštěvníkem. 

Květnový start formou velkolepých hradozámeckých slavností
Projekt startuje oficiálně 5. května velkou slavností, která se ve stejném termínu odehraje na všech 10 zúčastněných objektech velkolepě pojatými slavnostmi nazvanými Třináctá komnata. Zážitek pod značkou Otevřte 13. komnatu vám bude dopřán na zámcích Děčín, Chlumec nad Cidlinou, Kačina, Kozel, Loučeň, Slatiňany, na hradech Grabštejn, Kost, na Slezskoostravském hradě a konečně i v klášteře Broumov. Při zahajovací slavnosti poprvé předstoupí před návštěvníky památek všech 10 tajemných postav, na každém objektu jedna – vždy ta, která souvisí konkrétně s jeho dějinami.

Tajemné postavy v rolích lehce záhadných průvodců
Právě na historických a mnohdy záhadně působících postavách v rolích kostýmovaných a po všech stránkách netradičních průvodců je celý projekt postaven. „Už u brány zámku před Vás nepředstoupí žádný student s navrčenými letopočty. Na jeho místě bude stát postava z minulosti hradu či zámku v atraktivním kostýmu. Pozve Vás na interaktivní a svým pojetím vskutku zábavnou hodinovou rodinnou hru, při níž budete formou tajenkového rébusu řešit jistou historickou záhadu. A jen tak mimoděk během prohlídky poznáte na moderně dávkovaných datech z životního příběhu, jak zajímavý hrdina se to vlastně stal Vaším průvodcem,“ vysvětluje Jiří Senohrábek ze Zlatého pruhu Polabí. 

V Děčíně vás možná lehce vyleká Černý rytíř, jinak Zikmund z Vartenberka, dosti bezpáteřný bojovník na straně husitů i v armádách jejich protivníků – podle toho, odkud mu zrovna kynul větší prospěch. V Chlumci nad Cidlinou vás možná nachytá na některý ze svých oblíbených kanadských žertíků Hrabě šprýmař, jak se přezdívá proslulému vyznavači černého humoru Oktaviánu Kinskému. Na zámku Kačina postraší turisty hraběcí duch Rudla, který za svého pozemského života dokázal v kartách, či s herečkami lehčích mravů přijít o veškeré své jmění. Rudla je ale vyslovený dobrák v porovnání se skřetem Radoušem, který podle pověsti rdousil své vlastní děti, stejně ohyzdné jako on sám, a nyní hledá odpuštění na zámku Kozel. Na zámku Loučeň vás jistě dostane elegantní Bílá paní, kterou odtud vyhnali pro její víru, aby se sem posléze vrátil její duch. V dámské společnosti se ocitnete také na hradě Grabštejn, kde se vás ujme svatá Barbora, patronka hradní kaple, či na zámku Slatiňany, kde vás příznačně provede expozicí zaměřenou na tématiku koní žokejka Lata Brandisová, jediná ženská vítězka v historii slavné Velké pardubické. Na hradě Kost nahlédnete pod kuklu katu Heřmanovi. A s největší pravděpodobností si výrazně upravíte představu, kterou jste do té doby o katech měli. Na Slezskoostravském hradě prokážete svoji odvahu, když se postavíte vyvrhelovi středověké společnosti, loupeživému rytíři Jáchymu Zahozenci, který se po celý život mstil za svůj raný osud odloženého nemanželského dítěte. Konečně v klášteře Broumov vás známý loupežnický synek Lotrando přesvědčí, jak daleko někdy padne jablko od stromu.

Po návštěvě jednoho zámku dostanete klíč, po poznání sedmi pak otevřete 13. komnatu
Mezi prohlídkami s tajemnou postavou na 10 historických objektech pochopitelně existuje spojovací nit. Má formu cesty za odhalením tajemství třinácté komnaty. Navštívíte-li minimálně sedm z deseti hradů a zámků, a nasbíráte tak potřebných sedm klíčů, pak se Vám na Vámi vybraném hradu či zámku otevře jeho 13. komnata s pečlivě střeženým tajemstvím. Na nasbírání potřebných sedmi klíčů má každý poutník po hradech a zámcích vždy 16 měsíců od návštěvy prvního z nich, kde mu bude vydán cestovatelský pas, do něhož bude potřebné klíče sbírat.

Hradozámecká hra útočí na všechny smysly jejích účastníků
Každá památka vstupuje do projektu Otevřte 13. komnatu také vlastním nezaměnitelným pokrmem, nebo vůní. Vítaným prvkem budou jistě i fotopointy ve formě jedinečných laviček, na nichž bude v místě s dominantním pohledem na navštívenou památku trůnit přímo konkrétní tajemná postava – rozumí se, že v neživé formě její podobizny. To nejzajímavější místo k focení tak vyberou organizátoři projektu vhodným umístěním lavičky za vás. A celá rodina se tak může vyfotografovat na památku na vydařený výlet. „Cílem je zasáhnout všechny smysly návštěvníků. Tedy prostřednictvím nejen sluchových a zrakových, ale i čichových a chuťových zážitků zapsat konkrétní historické místo, na kterém jim bylo dobře a kde se nenudili, když ne navždy, pak alespoň nadlouho do srdcí návštěvníků,“ shrnul Jiří Senohrábek.
 
Více informací najdete na www.otevrte13komnatu.cz
 

> Komentáře

Partner projektu

Přepnout do klasického zobrazení