Vyhledej kam s dětmi

Do přírody s OUTDOORBABY - 5. díl

Přinášíme vám další, již pátý díl ze seriálu tipů na výlety do přírody, kde se bude líbit rodičům i dětem. I tentokrát jsme jej připravili ve spolupráci s OUTDOORBABY.
Ačkoliv si s námi letos zima dost zahrává, počasí není tak špatné, jak se může zdát. Na mnoha českých horách se konečně lyžuje a tak jsme se zaměřili převážně na lyžařská střediska.

Praha

Sportovní areál Na Františku

Čeká vás zde venkovní kluziště na hokej a veřejné bruslení o rozměrech 40 x 20 m, víceúčelové hřiště (tenis, volejbal, basketbal, nohejbal), atletická rovinka nebo dětské hřiště, kde najdete  houpačky, prolézačky nebo lanovou pyramidu. A navíc, komfortní šatny se sprchami a WC, možnost občerstvení.


Kluziště Na Letné

Kluziště na Letné se stalo velmi vyhledávaným cílem všech sportumilovných Pražanů i návštěvníků hlavního města. Magistrát hl. m. Prahy se proto rozhodl zřídit jej také letos. Místem konání je betonová plocha na Letenské pláni v blízkosti ulice M. Horákové naproti fotbalovému stadionu Sparta. Kluziště o rozměrech 40 x 20 metrů a menší dětské velikosti 22 x 10 metrů jsou v provozu každý den od 9.00 do 21.00 hodin. Po celou dobu je k dispozici i půjčovna bruslí. Vstup na ledovou plochu je zdarma.

 

 

Střední Čechy

Ski areál Monínec

Monínec leží v srdci České Sibiře a kombinace jejího mikroklimatu, severní stráně a nadmořské výšky tvoří z Monínce jedinečný přírodní ledovec. Pro lyžaře i snowboardisty je zde několik sjezdovek. Na vrchol 1,2 km dlouhé sjezdovky vás vyveze čtyřsedačková lanovka. Lyžařská škola nabízí výuku dospělým i dětem ve dvou skiparcích. Areál je navíc vybaven nejmodernější zasněžovací technologií umožňující výrobu sněhu při teplotách nad nulou. Jak jsme tento areál pro vás otestovali se můžete podívat v tomto videu. 

 

Ski Areál Chotouň

Areál nabízí všem lyžařům a snowboardistům možnost provozování svého oblíbeného sportu, aniž by museli cestovat daleko do hor. V areálu jsou k dispozici tři vleky. Mírné sjezdové tratě v areálu jsou vhodné hlavně pro začínající a středně pokročilé lyžaře. Znavený lyžař jistě uvítá možnost odpočinku u stánku s občerstvením, který je hned vedle nástupní stanice vleků společně se sociálním zařízením. 

 

Liberecký kraj

Ski Areál Ještěd

Skiareál Ještěd nabízí „HORY ZA ROHEM“, s dostupností tramvají z centra Liberce nebo autem z Prahy za pouhou hodinu. Lyžařské středisko na Ještědu ležící v nadmořské výšce 540-1000 m je nejpřístupnějším areálem v České republice. Skiareál má dvě části, které jsou propojené sjezdovkami. Dolní Skalka se nachází u centrálního parkoviště a horní Černý vrch u kabinkové lanovky na Ještěd a areálu skokanských můstků. Pro začátečníky je k dispozici cvičná sjezdovka Bucharka, ale hlavní výuková plocha je umístěna přímo u centrálního parkoviště a konečné tramvaje. Nejmenší návštěvníci naleznou v areálu dětské lyžařské hřiště se dvěma pojízdnými pásy a mnoha zimními atrakcemi. Pro děti i dospělé je v areálu k dispozici profesionální lyžařská škola. I tento areál jsme otestovali a jak se nám tam líbilo můžete vidět zde ve videu. 

 

Ski areál Bedřichov

Ski areál Bedřichov disponuje 8 vleky. Lyžovat můžete na 9 sjezdovkách s lehkou a střední obtížností. Noční lyžování si vyzkoušíte na sjezdovce Malinovka. A pokud chcete prozkoumat okolí, stačí přezout lyže a vyrazit na běžkařské tratě Jizerské magistrály. V areálu je umístěn také dětský vlek s odděleným prostorem pro výuku. Areál nabízí také služby půjčovny a lyžařské školy. 

 

Ústecký kraj

Ski areál Klínovec

Skiareál Klínovec je největší a nejmodernější lyžařské středisko Krušných hor. Na Klínovci najdete 4 sedačkové lanovky a 6 lyžařských vleků. K dispozici je U rampa i snowpark s mnoha skoky a překážkami a také 30 km upravovaných běžeckých tratí. Lyžařské tratě všech druhů obtížnosti jsou pravidelně upravovány. Skiareál Klínovec nabízí komplexní služby, mezi které patří restaurace a občerstvení, půjčovna vybavení, lyžařské školy, hlídání dětí a velký výběr ubytovaní v okolí areálu. Dalšími službami jsou 3 lyžařské školy, 2 půjčovny lyžařského vybavení a 3 skiservisy. 

 

Sport areál Klíny

Rodinné středisko Sport areál Klíny v Krušných horách se rozkládá východně od centra obce Klíny.  V areálu se nachází čtyřsedačková lanovka s rozběhovým pásem. Sjezdovky jsou denně upravovány, celý areál je možno technicky zasněžit, sjezdovky K2 "Slalomák" a K4 "Poma" jsou uměle osvětleny. V těsné blízkosti areálu, na Mračném vrchu (850 m n. m.), jsou udržované okruhy pro běžecké lyžování s návazností na Krušnohorskou bílou stopu.

 

Královéhradecký kraj

Skiareál Pec pod Sněžkou

Druhý největší areál SkiResortu ČERNÁ HORA - PEC, který je s areálem na Černé hoře lyžařsky propojený díky SkiTour. Areál v Peci je vhodný pro sportovní i rekreační lyžování a snowboarding. Nabízí 12,5 km sjezdovek a lyžařské atrakce jako je Funline s klopenými zatáčkami a 8 m dlouhým tunelem, nebo tratě s časomírou pro sjezd i obří slalom. Najdete tu také Funpark a Snowpark s překážkami a skoky. 

 

Ski Resort Černá Hora – Janské Lázně

Zalyžujte si v lyžařském areálu s moderní šestisedačkovou lanovkou s vyhříváním sedaček s názvem Hofmanky express a na jedné z nejdelších osvětlených sjezdovek v Čechách. SkiResort ČERNÁ HORA – PEC je největší lyžařský resort v Česku, kde můžete lyžovat na 41 km sjezdovek a lyžařských cest na 1 skipas. SkiResort tvoří 5 vzájemně propojených areálů v Janských Lázních, Černém Dole, Svobodě nad Úpou, Velké Úpě a Pecí pod Sněžkou. Kromě nejdelších, až tříkilometrových, sjezdovek tu najdete také dětské lokality s mírnými sjezdovkami a zázemím pro malé lyžaře, či atraktivní lyžování v podobě zábavné tratě Funline s klopenými zatáčkami a tunelem, nebo tratí s časomírou pro obří slalom a sjezd. 

 

Pardubický kraj

Ski areál Dolní Morava

Lyžařský areál Dolní Morava leží v údolí obce Dolní Morava nedaleko od vrcholu Kralického Sněžníku. Zdejší sjezdové tratě patří k tomu nejlepšímu, co může lyžař v České republice najít. 2x čtyřsedačková lanovka, kotva, dětský ski park, bobovka, sáňkování a hory zážitků! Pro ty nejmenší je k dispozici dětský kolotoč, pohyblivý pás v délce 75 metrů a lanový vlek.

 

Ski Resort Buková hora – Červená voda

V Orlických horách byl vybudován Ski areál Červená Voda, který svými parametry dosahuje alpské úrovně. Areál navazuje na současné sjezdové tratě, které vedou na Bukovou horu z horského střediska Čenkovice. Lyžařský areál provozuje lyžařskou školu, která nabízí skupinovou, privátní a dětskou výuku, výuku na sjezdových i běžeckých lyžích. Využít tak můžete malý lyžařský vlek, výuku na sjezdovce, lanovce v terénu nebo třeba hlídání malých lyžařů pod dozorem. V areálu jezdí zdarma místní, tzv. areálový skibus. I o nejmenší ratolesti tu bude skvěle postaráno – vznikl zde dětský lyžařský park s lyžařským kolotočem, vlekem s teleskopickými unašeči a snowtubingem.

 

Plzeňský kraj

Ski areál Špičák

Špičák nabízí nejlepší možnosti lyžování na české straně Šumavy. Příležitost si dobře zalyžovat zde najdou všechny skupiny lyžařů od začátečníků přes rodiny s dětmi až po lyžařské experty. Špičák nabízí celkem pět sjezdových tratí a další cvičná a dětská lyžařská hřiště. Přepravu lyžařů zajišťuje čtyřsedačková lanová dráha a 10 vleků. Dětský areál Pohádkové Česko je dětské lyžařské hřiště s baby vlekem, pohyblivým kobercem, figurkami zvířátek a dalšími pomůckami pro výuku lyžování. Svah s mírným sklonem umožní i nejmenším první bezpečné krůčky na lyžích.

 

Motokáry Plzeň – Lhota

Tato trať o délce 1250 metrů skýtá všechny druhy zatáček, šikan, rovných úseků a nechybí ani tolik oblíbené takzvané "srdcařské zatáčky". Před vyjetím na trať dostanete od personálu malou průpravu. Připraveno je pro vás 12 motokár s motory Honda 200 a spoustu překvapení. Chcete se podělit o adrenalinový zážitek se svým protějškem či potomkem, vyzkoušejte dvousedadlové terénní buggy. Trocha prachu, trocha špíny a v případě příznivého počasí si užijete i pár kaluží. Jinak okruh s klopenými zatáčkami, skokánky a pár výmoly. Je dobré vyzkoušet si své řidičské schopnosti i jinde než na asfaltu.

 

Karlovarský kraj

Ski areál Potůčky

Moderní lyžařské středisko v Krušných horách, ležící na hranicích s Německem. Vzdáleno od Karlových Varů 35 km. Najdete zde vše, co potřebujete: 555m dlouhý vlek, parkoviště přímo u vleku zdarma, stylový roubený bufet i s dětským koutkem a nechybí půjčovna lyží.  

 

Lyžařský areál Novako – Boží dar

Lyžařský areál Novako na Božím Daru je hlavně určen pro začátečníky, rodiny s dětmi a seniory. Součástí areálu je moderní vlek Doppelmayr, na kterém zvládnou jízdu i velmi malé děti, pro které je připravený i pohyblivý koberec. Služby nabízí výborně vybavená půjčovna lyží a snowboardů, servis lyží a snowboardů, lyžařská škola, dětské lyžařské hřiště a prodej doplňků lyžařského oblečení. V půjčovně je myšleno i na milovníky běžeckého lyžování. K dispozici je také místnost s krbem, kde se můžete ohřát a samozřejmostí je nové sociální zařízení. Velikou a oblíbenou atrakcí je snowtubing - jízda na nafukovacích duších. Celý lyžařský areál je uměle zasněžovaný a denně strojově upravovaný. 

 

Jihočeský kraj

Ski areál Kvilda

Přímo uprostřed obce Kvilda lež menší lyžařský areál, svou polohou a převýšením ideální pro rodiny s dětmi a začátečníky. Jedná se o rodinný, modernizovaný, lyžařský areálek v srdci Šumavy. Celkem 3 vleky pro veřejnost a další 2 vleky lyžařské školy SKI Kvilda. Sjezdovky jsou denně upravovány, součástí areálu je i mini snowpark s překážkami pro malé nebo začínající snowboardisty. Stejně tak je v areálu upravován i svah pro nelyžaře – sáňkaře a bobisty.

 

Lyžařský areál Zadov

Zadov-Churáňov je jedno z nejznámějších center běžeckého lyžování v České republice, ale i oblíbené místo sjezdového lyžování. Sjezdové lyžování na Zadově, to je celkem 12 sjezdovek na Zadově, Churáňově a Nových Hutích. Součástí areálů je i známý lyžařský běžecký stadion na Churáňově - místo konání celé řady sportovních akcí. Běžecký stadion a přilehlé závodní tratě byly též známy jako druhý domov naší běžecké jedničky Kateřiny Neumannové.

 

Vysočina

Ski Areál Hluboká

Ski areál Hluboká se nachází v nadmořské výšce 580 metrů. Tvoří ho sjezdovka dlouhá 400m obsluhovaná POMA vlekem a dětským lanovým vlekem 80m. Samozřejmostí je umělé zasněžování, pravidelná úprava trati, osvětlení a občerstvení. Parkoviště je zdarma.

 

Ski Areál Šacberk

Ski areál Šacberk se nachází 3 kilometry severně od krajského města Vysočiny Jihlavy na okraji malé vesničky Zborná.V areálu najdete udržované sjezdovky, dětský vlek, občersvení i běžecké tratě.Pro ty, kteří se chtějí naučit lyžovat nebo se jenom zdokonalit Ski areál Šacberk nabízí výuku lyžování i snowboardingu!

 

Jihomoravský kraj

Ski areál Stupava

Ski areál Stupava je moderní příměstské lyžařské centrum v Buchlovských horách (Chřiby), které nabízí 4 vleky. Areál je vhodný pro začínající i pokročilé lyžaře, vzít s sebou si můžete také snowboard. Sjezdové tratě v délce od 170 do 500 m jsou zasněžovány 7 děly. V areálu najdete dále snowpark, půjčovnu a kvalitní servis lyží a snowboardů. Stupava myslí i na dětské lyžaře. Ti v areálu najdou svůj park s pohádkovými postavičkami a pomou, speciálně přizpůsobenou právě jim.

 

Zlínský kraj

Lyžařský areál Razula

Turisticky atraktivní chráněná krajinná oblast Moravskoslezských Beskyd a Javorníků nabízí také špičkově vybavený lyžařský areál s nejmodernějšími vleky. Ski areál Razula tvoří čtyři sjezdovky rozptýlené v karlovickém údolí Léskové. Zkušené sjezdaře nejvíce láká hlavní sjezdovka Razula dlouhá 1 km s převýšením 210 metrů. Pro rodiny s dětmi je jako stvořená mírná, 350 metrů dlouhá sjezdovka Horal u hotelu Horal, kde v zimě funguje také lyžařská Tygří školka a snowtubing. Nově tu přibyla také sáňkařská louka a snowpark pro segway s možností jejich zapůjčení, do areálu začne nově jezdit skibus z Ostravska.

 

Ski Centrum Kohútka

Lyžařské středisko na Kohútce se nachází v překrásném koutu Moravy – Javorníkách, v hraničním pásmu hor mezi Slovenskou a Českou republikou. Je prvním areálem ve Zlínském kraji se čtyřsedačkovou lanovkou. Kohútka disponuje deseti sjezdovkami včetně jedné černé, většina je uměle zasněžována. Ve středisku se nachází velké množství sjezdových tratí nejen pro zdatné lyžaře, ale také pro začátečníky. Sjezdové tratě jsou pravidelně upravovány a technicky zasněžovány. Areál je ideálním místem pro rodinnou dovolenou s tradiční moravskou pohostinností. 

 

Olomoucký kraj

Ski park Filipovice

V malebném podhůří Jeseníků na úpatí Červenohorského sedla najdete Skipark Filipovice. Celý areál zaručuje optimální podmínky pro individuální lyžování i rodinné lyžování, a to hlavně díky rozmanitosti terénu, který uspokojí požadavky jak vyznavačů nenáročného lyžování, sportovního lyžování. Areál Filipovice nabízí lyžování za velmi výhodné ceny a ideální podmínky pro příjemné individuální i rodinné lyžování díky nenáročnému terénu se dvěma lanovými vleky a třemi sjezdovkami střední obtížnosti o délkách 300, 600 a 750 metrů. Přímo v areálu se nachází wc, půjčovna lyží, lyžařská škola, snowtubing či servis lyží. Návštěvníci mohou využít sedačkovou lanovku s rozjezdovým nástupním pásem, dva lanové vleky, tři sjezdovky střední obtížnosti.  

 

Ski areál Hlubočky

Ať je léto nebo zima, v Hlubočkách je vždycky prima! Ski areál Hlubočky - zimní areál, který je svou polohou a obtížností sjezdových tratí předurčen jako ideální lokalita pro rodinné lyžování. Celá rodina si v pohodě zalyžuje v lyžařském středisku Ski areál Hlubočky pouhých 15 km od Olomouce, navíc velmi snadno dostupném vozem. Sjezdovky se třemi vleky, umělým zasněžováním a večerním osvětlením pro zkušené i méně zdatné lyžaře. V létě je k dispozici bobová dráha, můžete si užít jízdu Hummerem, k dispozici je lukostřelba, americké foukačky, skákací boty, RC modely a spousta další zábavy. Pro snowboardisty je k dispozici snowpark s překážkami a skokem. Nově bude v provozu měřená slalomová, nebo crossová trať. K dispozici také restaurace, lyžařská a snowboardová škola, půjčovna a skiservis. 

 

Moravskoslezský kraj

Ski areál Kopřivná

Atmosféru luxusního horského lyžování a zimních radovánek se vším, co k tomu patří, navíc v památkově a přírodně chráněné zóně s nejčistším vzduchem ve střední Evropě, tak tu si opravdu užijete jen zde, v areálu Kopřivná. Najdete zde nejdelší uměle osvětlenou sjezdovku na Moravě. Pro lyžaře a snowboardisty sjezdovka nabízí pro dospělé i pro děti několik bezpečných terénních, nejen ze sněhu modelovaných, překážek pro zábavu. Může si zde každý zcela zdarma vyzkoušet bezpečné (i akrobatické) skoky do největší vzduchové doskokové matrace v ČR. Ski areál Kopřivná myslí na děti. Od hlavní sjezdovky bezpečně oddělená samostatná dětskou sjezdovku, která je vybavena moderním pohyblivým přepravním pásem, najdete zde i kvalitní lyžařskou školu se zkušenými profesionálními instruktory. V dětském zimním parku si pak děti mohou donekonečna užívat skluzavek, sněžného hradu nebo bezpečného bobování na uzavřené části sjezdovky právě jen pro děti. Nejen úplně každé dítě, ale i většina dospělých určitě neodolá jízdě na speciální nafukovací pneumatice v oblíbené snowtubingové dráze plné klopených zatáček ve sněžném korytě nejen nahoru, ale pomocí speciálního vleku i nahoru. 

 

Ski park Gruň

Lyžování bez čekání najdete v malebném údolí v centru Beskyd. SkiPark Gruň každý den pořádně připravuje sjezdovky jak pro lyžaře, tak pro snowboard. Ve Ski parku Gruň Staré Hamry můžete využít 3 vleky s celkovou přepravní kapacitou 2 500 osob za hodinu a celkovou rozlohou asi 30 hektarů. Dvě z těchto tratí jsou homologovány pro konání závodů v alpských disciplínách v kategorii žactva, juniorů i dospělých. Dále zde naleznete novou dvojsedačkovou lanovkou s náběhovým pásem a spoustou upravených běžeckých tras v okolí.

 

Užijte si své dobrodružství a pokud máte i vy nějaký podobný tip, napište nám ho ([email protected], předmět OUTDOORBABY) a příště se o něj v tomto seriálu rádi podělíme s ostatními.

Redakce Kam s dětmi

> Komentáře

Partner projektu

Přepnout do klasického zobrazení