Vyhledej kam s dětmi

Po zhlédnutí Planety Česko budete chtít vyrazit s dětmi do přírody

Půl roku po okouzlující Zázračné planetě vstupuje do kin film, který svým tématem nutí ke srovnání. Přináší na plátna přírodu, divočinu, kterou máme na dosah ruky. Přesto si dovolím tvrdit, že si český snímek nezaslouží položit na misky vah s gigantem z BBC.

Kryštof Hádek nás coby vypravěč provází českou krajinou, mnohdy zpustošenou, porušenou, mnohdy oku nelahodící. A přesto nebo spíše právě proto se v ní nacházejí živočichové, které bychom na takových místech vůbec nečekali. Věděli jste například, že vedle jednoho sídliště v Mladé Boleslavi žije sysel obecný, dříve škůdce, dnes kriticky ohrožený druh? Běhá tam po louce a zvykl si na člověka natolik, že mu jeho přítomnost vůbec nevadí. Věděli jste, že v místě bývalé vojenské střelnice v Milovicích se prohání zubři a mufloni? Nebo že skokan ostronosí se v době rozmnožování zbarví na modro?

Planeta Česko představuje na čtyři desítky zvířat, které můžeme potkat doslova za dveřmi. A to je pro českého diváka, a zejména pak pro toho malého, zajímavější než kdejaká lvice v savaně. Na ty se podíváme leda v zoo, ale ta šance vidět zvířata v jejich v přirozeném prostředí, na louce u chalupy nebo dokonce u cyklostezky v Troji, ta dává filmu, potažmo divákovi, úplně jiný rozměr.

Autor ukazuje skrze film českou přírodu svým dvěma dcerám. Často je i sám několikrát postaven před kameru, komentář doplňuje osobními vzkazy. Záběry, které jsme zvyklí spíše vidět ve filmu o filmu, mi v příběhu vůbec nevadily, naopak ho osvěžily.

Ač nerada, musím zmínit i nějaké to ALE… Nejvíce mě asi v tom špatném slova smyslu upoutala závěrečná píseň. Tu si mohli dle mého tvůrci odpustit. Ostatně hudba obecně není silnou stránkou snímku. A je to velká škoda. Ta by mnohdy okouzlující záběry dokázala ještě povýšit. Druhou výtku bych směřovala na koncept. Film skáče od tématu k tématu, bez jasnější logiky. Obloukem se sice na konci snímku dostáváme opět na Šumavu, ale jednotlivé mikropříběhy na sebe nijak nenavazují, nebo mi souslednost zcela unikla.

Přesto jsme si všichni (jak já tak děti) z kina odnesli krásný zážitek, spoustu zajímavých informací a chuť zkoumat tu naši českou přírodu zase o trochu víc, a (abych citovala Kryštofa Hádka) – TO SE POČÍTÁ!

 

Vendula Dittrichová

 

O vstupenky na tento film můžete v současné době také soutěžit, více informací ZDE.

> Komentáře

Partner projektu

Přepnout do klasického zobrazení