Vyhledej kam s dětmi

Festival Open House Praha 2023

Festival Open House Praha 2023 láká do více než 100 zdarma otevřených architektonických skvostů

 

Festival otevřených budov Open House Praha letos proběhne v termínu od 15. do 21. května 2023. Devátý ročník svátku městské architektury o víkendu zdarma zpřístupní veřejnosti více než 100 budov a prostorů na celém území hlavního města. V týdnu od 15. května bude připraven i doprovodný program, jehož součástí jsou tradičně komentované procházky, přednášky a diskuze. Seznam všech objektů je již zveřejněn na www.openhousepraha.cz/festival-2023.

 

V letošním roce s námi mohou lidé zcela zdarma navštívit o víkendu 109 běžně nepřístupných budov a areálů. Jsou to místa, která pravidelně míjíme, aniž bychom měli šanci zjistit, co se skrývá za jejich fasádami a ploty. Nejen, že mezi nimi najdeme skvosty pražské architektury a designu, ale lidé se také na komentovaných prohlídkách dozví fascinující příběhy, které často stojí za jejich realizacemi, ať už se jedná o historické budovy, rekonstrukce, či moderní projekty. Díky nim a pestrosti architektury, kterou Praha nabízí, se můžeme na chvíli zastavit, zamyslet a užasnout,“ říká ředitelka festivalu Klára Veselá

 

Festival Open House Praha je určen pro širokou veřejnost, jeho mottem je Architektura pro všechny. Vstupy do budov o víkendu jsou zdarma a organizátoři se zaměřují na co největší bezbariérovost programu pro různé skupiny obyvatel. Víkendový program nabízí speciální prohlídky pro děti, dále pak osoby se sluchovým či zrakovým postižením a nezapomíná ani na cizince dlouhodobě žijící v Praze.

 

Do festivalu se zapojují kromě majitelů, zaměstnanců a správců budov i stovky dobrovolníků. Naši dobrovolníci tvoří nadšenou komunitu lidí všech generací a pomáhají nám nejen se samotnou přípravou akce, ale zejména s její realizací. Provádějí a koordinují provoz v otevřených budovách, fotografují nebo podávají návštěvníkům informace. Abychom mohli otevřít všechny prostory, potřebujeme letos více než 500 dobrovolníků, proto náš nábor probíhá do poslední chvíle,“ říká koordinátorka dobrovolníků Renáta Hajnová. Do dobrovolnického programu je možné se hlásit na www.openhousepraha.cz/dobrovolnici.

 

Trio výročí Prager – Machoninová – Barvitius

Organizátoři připomenou architekta Karla Pragera, jednoho z nejvýznamnějších českých architektů 2. poloviny 20. století, od jehož narození v létě uplyne 100 let. V programu jsou zastoupeny jeho realizace z různých období. Návštěvníci se budou moci poprvé podívat do bývalé pobočky Komerční banky na Smíchově, vysokoškolského areálu z 90. let v Jinonicích nebo zákulisí Nové scény ND, která letos slaví 40 let od otevření. „Opět nabídneme k návštěvě technickou stavbu centrální kotelny Všeobecné fakultní nemocnice nebo areál Pragerových kostek v Emauzích, kde se v rámci doprovodného programu uskuteční debata o tom, jak přistupovat k rekonstrukcím staveb vzniklých ve 2. polovině 20. století, včetně vzpomínky na Karla Pragera,“ upřesňuje kreativní ředitelka Andrea Šenkyříková.

 

Výraznou architektkou tohoto období je také Věra Machoninová, která letos v září oslaví významné jubileum. Její tvorba ve stylu brutalismu je zastoupena v programu administrativní budovou Teplotechny a obchodním centrem DBK (dříve Dům bytové kultury), které je považováno za jedno z vrcholných děl poválečné architektury u nás.

 

Třetím architektem, jemuž je letošní program věnován, je Antonín Viktor Barvitius, který se narodil před 200 lety. Při této příležitosti budou zpřístupněny Gröbeho vila v Havlíčkových sadech, Lannova vila v Bubenči a kostel sv. Václava na Smíchově. „Působivá bazilika patří k nejvýznamnějším příkladům české novorenesanční architektury u nás. Dominantou interiéru je Barvitiův hlavní oltář z několika druhů kararského mramoru nebo netradiční dřevěný zlacený kazetový strop,“ láká Klára Veselá. Doprovodný program se bude věnovat i architektově funerální tvorbě.

 

Další novinky v programu
Jednou z 27 novinek programu je bývalý hotel Intercontinental, který v současné době prochází finální fází rozsáhlé rekonstrukce a již brzy bude jeho provoz obnoven pod názvem Fairmont Golden Hotel Prague. Renovace proslulé brutalistické stavby probíhá pod vedením architektů ze studia TaK Architects, autorů oceňované rekonstrukce Bubenské 1. Jelikož v budově stále probíhají stavební práce, vstup do tohoto objektu bude možný pouze po předchozí registraci.

 

Letos poprvé se také pro veřejnost po rozsáhlé rekonstrukci otevře administrativní a odbavovací budova mezinárodního Letiště Václava Havla, Terminál 4, nejstarší část pražského letiště určená pro vládní delegace. Funkcionalistická budova z návrhu architekta Adolfa Benše získala ihned po svém dokončení v roce 1937 zlatou medaili na Mezinárodní výstavě umění a techniky v Paříži. Lidé se podívají do prezidentského či vládního salonku a vstoupí do míst, která na našem území přivítala amerického prezidenta Baracka Obamu nebo papeže Jana Pavla II.

 

Z vládních budov bude poprvé v rámci festivalu zpřístupněna i monumentální budova Ministerstva dopravy ČR na nábřeží Ludvíka Svobody, bývalé sídlo Ústředního výboru Komunistické strany Československa. Návštěvníci nahlédnou nejen do reprezentativních a zasedacích místností nebo kanceláře ministra dopravy, ale také do prostoru bývalých bytů nejvyšších představitelů KSČ a do podzemního krytu. Festival otevře také brány Nostického paláce, pozdně barokního sídla Ministerstva kultury ČR, kde bude k vidění pracovna ministra, galerie, kulečníkový sál nebo kaple.

 

Zajímavou kapitolu v programu představují letos úspěšné konverze industriálních objektů. V areálu Branického pivovaru se podařilo přetvořit jednu z budov na Dům tanečního umění, v bývalé továrně Bratři Vinopalové na výrobu leteckých palubních přístrojů v Modřanech budou luxusní lofty Vanguard Prague pro bydlení, v tovární hale Breitfeld-Daněk v Karlíně lidé zažijí čilý novinářský ruch mediálního domu Economia, v sousedním objektu Machine House je k nahlédnutí architektonický ateliér studia QARTA Architektura a v trafostanici Smíchov výstavní síň 400 ASA Gallery. Nový rezidenční projekt se připravuje v průmyslovém areálu KOH-I-NOOR ve Vršovících, ve kterém ještě donedávna sídlila výroba věhlasných stiskacích knoflíků. Prázdná továrna bude lákat zejména milovníky urbexu.

 

Koho zajímají novostavby, měl by se vypravit do Vysočan, kde letos vyrostlo ústředí společnosti Blum a svým pojetím odkazuje k industriální historii místa. Vzdušnou čarou na druhém konci Prahy se lidé podívají do cenami ověnčeného Centra Bořislavka ve Vokovicích, kde se moderní architektura potkává s uměním. Na Ruzyni, nedaleko zmiňovaného Terminálu 4, mají možnost se lidé dozvědět více o budově neobvyklého „padajícího“ tvaru, kde se nachází showroom elektrokol. Na břehu Vltavy v Holešovicích roste rozsáhlý multifunkční areál Port7, který má ambice stát se pulzujícím srdcem této čtvrti. O kousek dále pak mohou lidé sledovat, jak se někdejší libeňský brownfield u slepého ramene Vltavy postupně proměňuje v moderní administrativní čtvrť. Zde bude možné prozkoumat nedávno dokončenou budovu DOCK IN FIVE, která byla postavena s ohledem na mezinárodní standardy environmentální udržitelnosti.

 

V programu festivalu si každý přijde na své. Ti, kdo se nebojí výšek, mohou vystoupat na několik vodárenských věží nebo střechy a terasy výškových budov, například do 27. patra budovy bývalého Motokovu na Pankráci (dnes City Empiria). Otevře se také celá řada škol a vzdělávacích institucí, historické paláce, designové kanceláře, hotely, a dokonce i krematorium. Mezi letošní zajímavosti patří Keramický salonek od Jana Kotěry nacházející se v sanatoriu Všeobecné fakultní nemocnice nebo historické loděnice v Podolském přístavu – loděnice Českého Yacht Klubu, jednoho z nejstarších jachetních klubů ve střední Evropě, který letos slaví 130 let od založení a plovoucí loděnice TJ Tatran Praha.

 

Většina budov (a prostorů) je otevřena po oba víkendové dny od 10 do 18 hodin, existují ale výjimky. Konkrétní časy zpřístupnění a další informace (např. o bezbariérovosti) najdou lidé na www.openhousepraha.cz/festival-2023. Vstup do budov je zdarma. Bývalý hotel Intercontinental je stále v režimu stavby, a proto je nutné se na prohlídku objektu předem registrovat. Registrace budou spuštěny na začátku května. Vstup do všech ostatních budov je bez registrace.  

 

Facebooková událost Open House Praha 2023

Promospot 

Open House Praha je součástí mezinárodní sítě festivalů Open House Worldwide, které se konají ve více než 50 městech po celém světě. Díky zapojení stovek dobrovolníků, kteří pomáhají s otevíráním budov, je Open House Praha nejen kulturním svátkem města, ale také jedinečnou akcí s komunitním a sociálním přesahem.

> Komentáře

Partner projektu

Přepnout do klasického zobrazení