Vyhledej kam s dětmi

Přes 50 tipů na Velikonoce v jižních Čechách!

Přes 50 tipů na Velikonoce. Oslavte je tradičně i originálně v jižních Čechách!

Opět jsou tu Velikonoce, jejichž každoroční odlišné datum určuje první jarní úplněk. Akce spojené s těmito svátky jsou v jižních Čechách velmi oblíbené a my vám přinášíme několik skvělých možností, kam na výlet. Nudit se rozhodně nebudete.

Velikonoční svátky neodmyslitelně patří k vítání příchodu jara a oslavám tradic. Na hosty i domácí čekají lidové tradice, místní zvyky, trhy, ale také zcela ojedinělé akce. Nezapomeňme na další bonus, kterým je čtyřdenní prodloužený víkend,“ zve ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) Petr Soukup.

Jednou z prvních příležitostí, jak si neopakovatelnou jarní atmosféru užít, jsou velikonoční trhy a jarmarky, které se k tomuto svátku vážou. Dočkáte se nejen inspirace na velikonoční tvoření v podobě kraslic a ukázky tradičních řemesel, ale rovněž si pochutnáte na tradičním občerstvení a pobavíte se u doprovodného programu. Vyrazte na ně například do Českých Budějovic, Tábora, Českého Krumlova, Volyně, Milevska, Horní Plané, Dačic, Blatné, Vimperku, Českých Velenic či do Bohumilic.

Velikonoční hrkání je náhradou za zvuky zvonů, které podle pověsti zvony „odletěly“ do Říma a zpravidla oznamují radostné události. Zelený čtvrtek zahájí právě tímto pochodem velikonoční svátky na náměstí v Třeboni, ve stejný čas proběhne první hrkání také v Českých Budějovicích.

Na tradiční lidové zvyky spojené s těmito svátky se můžete podívat například do vodního mlýna v Hoslovicích. Spolehlivě nikde nebudou chybět řehtačky, barvená vejce, jimiž se dívky a ženy odměňují chlapcům a mužům za vyšlehání pomlázkou z mladých vrbových proutků, stejně jako voňavé mazance či symboličtí beránci. Staročeské Velikonoce si také užijete ve Stožci, Vysokém Chlumci nebo Borotíně. „Velikonoce na talíři“ si vychutnáte například v Českém Krumlově, kde místní restaurace a kavárny chystají velikonoční a jarní speciality a chybět nebude ani tradiční zelené pivo.

Nezapomínáme ani na rodiny s dětmi, pro které jsou připraveny různé výtvarné dílničky, workshopy i hry. Děti si mohou vlastnoručně vyrobit velikonoční dekorace nebo uplést pomlázku například v pohádkovém Selibově. Spojit tradici s pohybem nabízí každoročně také Hluboká nad Vltavou, kde návštěvníky čeká velikonoční stezka za obřími kraslicemi, dobročinný běžecký závod nebo zábavná hra s mapou.

Podrobný seznam akcí a kompletní nabídku letošních Opravdových Velikonoc v jižních Čechách lze v přehledné formě nalézt na webu jižních Čech https://bit.ly/Velikonoce_TZ. 

 

> Komentáře

Partner projektu

Přepnout do klasického zobrazení