Vyhledej kam s dětmi

Podzim je ideálním obdobím k výstupům na vrcholky Novohradských hor

Podzimní slunečné dny jsou ideálním obdobím pro výstupy na vrcholy Novohradských hor, popřípadě na rozhledny, které jsou v této lokalitě hned čtyři. Tři na české straně a jedna v Rakousku. Jejich vyhlídky, nabízející v těchto dnech unikátní pohledy na kouzelně zbarvené podhůří Novohradských i Slepičích hor, rozhodně stojí za návštěvu. 

„Novohradské hory jsou skutečnou oázou klidu. Zvlášť podzim v celé své barevné paletě dává vyniknout unikátní přírodě, jejíž velká část byla ještě před rokem 1989 ukryta za neproniknutelnou bariérou takzvané Železné opony. Zdejší území je velmi řídce obydlené, takže jej vyhledávají turisté, kteří na jedné straně preferují aktivní turistiku, ať už pěšky, na kole či na koni, a na straně druhé nechtějí na svých cestách potkávat masy lidí. Mnozí zdejší pobyt spojují  především s pohodou, klidem a bezpečím,“ uvedl ředitel JCCR Petr Soukup.

Vysoká (1 034 m), Kraví (953 m) a Kuní hora (925 m) jsou třemi vrcholy Novohradských hor, které návštěvník jako první spatří při příjezdu od Českých Budějovic. Na každý vrchol vede stezka značená pomocí turistických značek a na každém ze tří vrcholů je umístěn sloup s kovovým razidlem, které nese emblém příslušné hory. Pokud se návštěvníkům podaří zdolat všechny tři vrcholy a emblém z razidel otisknout na vrcholový list, k mání je například v novohradském infocentru, mohou ho zde následně vyměnit za pamětní minci. Ideálním výchozím místem pro cestu na všechny tři vrcholy je parkoviště v Hojné Vodě. K trasám byl vydán stejnojmenný průvodce.

 „Fantastické výhledy nabízí také zdejší rozhledny. Rozhledna na Kraví hoře u Horní Stropnice, Slabošovka u Besednice a rozhledna na Hradišťském vrchu u Kaplice. Čtyřlístek zdejších vyhlídkových staveb uzavírá plošina na vrchu Mandlstein,“ doplnil produktový manažer turistické oblasti Novohradsko-Doudlebsko Michal Jarolímek.

Vrch Mandlstein se tyčí přímo na česko-rakouské hranici do výše 874 metrů nad mořem a z jeho vyhlídkové plošiny s dalekohledem je úžasný výhled do českého vnitrozemí. Právě z tohoto důvodu se zde pravidelně setkávali a dosud setkávají německy mluvící obyvatelé, kteří museli v této oblasti po roce 1945 opustit své domovy. Na vrcholu je z tohoto důvodu umístěn památník s kapličkou.

                           

Krajina dvou tváří, dobrých vod, s duší a zapomenutých příběhů

Krajina dvou tváří, krajina dobrých vod, krajina s duší či krajina zapomenutých příběhů. Tyto a mnohé další přívlastky dávají návštěvníci území, které se nachází jihozápadně od Českých Budějovic směrem k česko-rakouské hranici, mezi Českým Krumlovem na západě a Třeboní na východě. Podobu území do značné míry určují Novohradské hory a řeka Malše se svým přítokem Stropnicí.

To však neznamená, že by zde byly jen hory, hluboké lesy a divoké vody.  Celá oblast je bohatá na významné kulturní památky a přírodní zajímavosti. Ty jsou koncentrovány do Nových Hradů například s Terčiným údolím, hradem, zámkem a buqoyskou hrobkou, do Borovan se zámkem a s památníkem rodiště Jana Žižky, do Bujanova s Muzeem první koněspřežné železnice, a dále do Velešína, Římova, Doudleb, Žumberku a do okolí Trhových Svinů. Za objevení však stojí i významná aktivita spolku Hrady na Malši, díky níž jsou obnovována a oživována torza menších hradů nacházejících se podél řeky Malše. Oblast disponuje možnostmi stylového ubytování, kvalitní gastronomie a dalších služeb.

„Zájemci o podzimní návštěvu jižních Čech si mohou konkrétní místa svého pobytu vybrat pohodlně s různými slevami a bonusy už nyní na našem webu: www.dovolena.jiznicechy.cz . Poslední noc se slevou je možné objednat z 29. na 30. listopadu,“ konstatovala vedoucí oddělení domácího cestovního ruchu JCCR Klára Polášková. Na uvedeném webu pod odkazem „Informace“ lze také nalézt jednoduchý návod, jak postupovat při zapojení do soutěže o devět podzimních pobytů na jihu Čech zdarma a hlavní cenu, kterou bude dovolená na rok 2022 v hodnotě 20 tisíc korun.

Opravdu od nás je značkou, kterou od roku 2019 uděluje destinační společnost Novohradsko-Doudlebsko řemeslným, potravinářským a uměleckým výrobkům, které vznikají v této oblasti. Je certifikací garantující originalitu, kvalitu a původ surovin i výrobních postupů. Ostatně krédem Novohradska-Doudlebska je měkká turistika. Turistika šetrná ke krajině a obcím, šetrná k lidem, kteří tu žijí a šetrná k návštěvníkům.

> Komentáře

Partner projektu

Přepnout do klasického zobrazení