Vyhledej kam s dětmi

Harrachov má zpět své skokanské můstky

Skokanské můstky v Harrachově chátraly několik let. Nyní ale K40, K70 a už i K90 jsou zprovozněny!

V tuto chvíli slouží českým reprezentantům, kteří se připravují na letošní FIC Nordic Combined Youth Cup a MČR v severské kombinaci.

                                  

Mnoho dobrovolníků, veřejná sbírka, Svaz lyžařů ČR, Liberecký kraj a v neposlední řadě sponzoři a nadšení fandové vrátili život na dlouho osiřelé můstky.
Harrachov má pět středních a velkých můstků, žádný jiný takový areál pro skokany v Česku není. Velký můstek s kritickým bodem K120 je uzavřený již přes deset let a „mamut“ K180 od roku 2014.
Oživit by je měla nákladná rekonstrukce v příštích letech. Budeme věřit, že termín roku 2026 pro MS v letech na lyžích je reálný. Bohužel, rok 2024 nikoliv.

 

Areál skokanských můstků má dvě hlavní části. Ve spodní části jsou můstky s kritickým bodem 40, 70 a 90 metrů. Nad nimi pak ční areál velkých můstků, tj. můstek s kritickým bodem 120 metrů a mamutí můstek určený pro lety na lyžích, jehož kritický bod je 185 metrů.

Pro skákání v létě je pak možné využít jeden z menších můstků, který je pokryt umělou hmotou.

                                   

Harrachov a skokanský areál je velmi úzce spojen s Pavlem Plocem. Jde o jednoho z našich nejlepších skokanů v historii. V roce 1983 zde obsadil druhé místo na Mistrovství světa v letech na lyžích. Společně s tím zde i vytvořil tehdejší světový rekord 181 m. Vítězství si odsud odvezl i ze Světového poháru.

             

> Komentáře

Partner projektu

Přepnout do klasického zobrazení