Vyhledej kam s dětmi

Vánoční zvyky a tradice

Už se pomalu blíží ty nejkrásnější svátky v roce! Užijte si sváteční období a vytvořte si doma krásnou atmosféru.

Znáte vánoční tradice? Dodržujete je? Případně které z nich?

 

Krájení jablíčka

To nejkrásnější a nejšťavnatější jablíčko se na Štědrý večer podélně rozkrojí. Pokud jadérka uprostřed připomínají hvězdičku, značí to štěstí a zdraví. Pokud křížek, přijdou starosti.

                                         

Rozkvetlá Barborka

4. prosince, na svatou Barboru, se dívky vydávají pro větvičky z třešňových stromů. Pokud Barborka nejdéle do Štědrého večera rozkvete, dívka může v příštím roce očekávat svatbu a krásného ženicha.

                                              

Cibulové slupky

Polozapomenutý zvyk, pomocí kterého si lidé zjišťovali, jaké je v příštím roce čeká počasí. Stačí oloupat dvanáct sukének z cibule, do každé nasypat trochu soli a položit je vedle sebe tak, aby každá symbolizovala jeden měsíc v roce. Sukénka, ve které se sůl do rána rozpustí, představuje deštivý měsíc, zatímco ta, kde sůl zůstane neporušená, věští sucho.

                                          

Adventní věnec

Čtyři svíčky, často nazývané postupně „svíce proroků“, „betlémská“, „pastýřská“ a „andělská“, se zapalují vždy každou neděli proti směru hodinových ručiček. Plameny svíček a zelené jehličí symbolizují život v protikladu ke studené zimě.

                                          

Zapalování františků a purpury

Tradice pálení aromatických směsí sahá až hluboko do historie, kdy se příbytky na přelomu starého a nového roku vykuřovaly, aby se vyčistily od všeho zlého.

                                          

Ovazování vánočního stolu

Tato tradice může působit poněkud podivně, ale v minulosti byla rozšířená především mezi rolníky a zemědělci. Před Štědrovečerní večeří se provazem nebo řetězem svázaly nohy vánočního stolu, u kterého často neseděla jen rodila, ale i blízcí příbuzní. Tím se zajistilo, že příští rok všichni zůstali při sobě.

 

> Komentáře

Partner projektu

Přepnout do klasického zobrazení