Vyhledej kam s dětmi

Vyrazte s dětmi na podzimní výlet do skal

Pokud rádi objevujete nová místa a líbí se vám ve skalách, pak naše dnešní tipy jsou přesně pro vás. Pěkný podzimní výlet si totiž můžete udělat na některý z volně přístupných menších skalních hrádků. Těšte se na dlouhé schody ve skalních stěnách, krásné tesané světničky a nebudou chybět ani krásné výhledy do daleka.

 

Zřícenina hradu Kozlov - Chlum v Českém ráji

Bývalý skalní hrak Kozlov - Chlum se nachází na vrcholu kopce Kozlov na Hruboskalsku. Jedná se o klasický skalní hrad zasazený a přizpůsobený terénu skalních stěn. Z hrádku se dodnes dochovaly pouze vytesané světničky ve skále a zbytky obranných příkopů. Na východě naleznete bránu tesanou do skály a několik skalních komůrek se studnou.

                                      

Hrad Šaunštejn v Českém Švýcarsku

Necelý kilometr severně od obce Vysoká Lípa v Českém Švýcarsku lze spatřit výrazný pískovcový blok, kde v dobách minulých stával skalní hrad Šaunštejn. Byl také přezdíván jako Loupežnický hrad, neboť místo, kde byl Šaunštejn postaven, skýtalo ideální útočiště k loupeživým nájezdům do okolí hamižných majitelů hradu Berků z Dubé. Přesná doba založení hradu není známa, nejčastěji se však hovoří o konci 14. století

                                     

Zřícenina skalního hradu Adršpach

Na severním okraji Adršpašsko-teplických skal na Starozámeckém vrchu stojí zbytky skalního hradu Adršpach postaveného zřejmě v polovině 13. století. Hrad je dnes volně přístupný, nejlépe cestou po červené a pak žluté turistické značce z Dolního Adršpachu (cca 1,5 km). Za namáhavý výstup budete odměněni jedním z nejkrásnějších výhledů na skalní město.

                                     

Zřícenina hradu Skály - Bischofstein

Pozůstatky hradu Skály objevíte nedaleko Teplic nad Metují. Hrad byl založen na konci 14. století, později byl pobořen a opět obnoven a využíván až do poloviny 16. století. Dnes zde uvidíte zbytkové části zdiva, které byly účelně vsazeno do okolních skal, zbytky studny a tesané místnosti do skal.

                                     

Zřícenina hradu Bradlec

Hrad Bradlec dostal své jméno od bradla, na kterém byl postaven. Je to dvacet metrů vysoká čedičová skála, skalní ostroh či bradlo, jak se dřív užívalo. Stejně tak dostala jméno i vesnice, Bradlecká Lhota, která  se nachází v podhradí. O hradě koluje spousta pověstí, například o přízraku krásné Bílé paní nebo tajné chodbě s pokladem.

                                     

Zřícenina Brtnický hrádek neboli Loupežnický hrádek v Českém Švýcarsku

Brtnický hrádek vznikl nejspíše ve 13. století jako strážní bod nad kupeckou stezkou nedaleko dnešní obce Brtníky u hranic s Německem. Zanikl o století později, nicméně lze usuzovat, že se ještě později stal místem úkrytu loupeživých rytířů. Pro tuto skutečnost svědčí i jeden z jeho názvů – Loupežnický zámek. Z místa jsou pěkné výhledy do Německa.

                                      

 

> Komentáře

Partner projektu

Přepnout do klasického zobrazení