Vyhledej kam s dětmi

Na výlety s dětmi vyrazte do skal

Přemýšlíte, kam zamířit s dětmi tak, abyste v této době nepotkali ani živáčka? A co takhle navštívit skály, skalní města nebo bludiště. Podívejte se, zda vám některý z našich tipů nepadne do oka. Víkend totiž hlásí pěkné počasí, tak se pojďte nadýchat čerstvého vzduchu. V této době je to opravdu potřeba!

 

Skalní město Bludiště u Mšena

Skalní labyrint pravoúhle rozpukaných pískovců se nachází 2,5 km severozápadně od Mšena v CHKO Kokořínsko.
Bludiště je jednou ze zajímavostí Cinibulkovy stezky. Je tvořeno skalními soutěskami a komíny v kvádrových pískovcích a při jeho procházení máte místy opravdu pocit, že jste ztraceni v bludišti. Z jedné přístupové strany je potřeba překonat vytesané schůdky s řetězem.
                                      
Skalní bludiště Kalich je jedním ze skalních měst Besedických skal. V bludišti se vyskytují především skalní výklenky a zřícené bloky. Ve skalách se nachází bývalá modlitebna, kde se ukrývali po Bílé hoře čeští bratři a pořádali bohoslužby.
                                     
Nepřehlédnutelnou dominantou Policka je 700 metrů vysoká hora Ostaš, jedna z nejtypičtějších a nejlépe vyvinutých stolových (též tabulových) hor v Česku. Název hory je odvozen od svatého Eustacha – patrona lovců, a pochází pravděpodobně z dávných dob.
                                       

Poznejte život v pískovcové skále. Unikátní pískovcové obydlí a sklepy v malebné vesničce Zderaz sloužilynemajetným občanům k bydlení ještě v 19. století. K vidění jsou dva skalní byty, v jednom je umístěna expozice fotografií mapující všechny dochované sklepy v obci.
                                       

I v tom nejparnějším létě zde na vás z pozůstatků po dolování rud dýchne zima. Klima je zde takové, že led a sníh tu neroztává po celý rok. Pro sesuv půdy jsou Vlčí jámy nepřístupné (2019). Ledová jáma s věčným ledem a sněhem tvoří 60 m hluboká průrva vzniklá propadnutím středověkého dolu Jiří. Po bitvě proti Napoleonovi u Lipska z tohoto dolu dováželi led k ošetřování raněných.
                                       

> Komentáře

Partner projektu

Přepnout do klasického zobrazení