Vyhledej kam s dětmi

Se Sokolem do života cvičí už více než čtvrtina českých školek, zapojeno je skoro 90 tisíc dětí

 

Zájem o projekt pro rozvoj pohybové gramotnosti předškolních dětí Se Sokolem do života se oproti loňskému roku výrazně navýšil. Zapojeno už je přes 1500 institucí, z toho 1423 je školek.  To znamená, že s námi cvičí už více než čtvrtina všech mateřských škol u nás,“ přibližuje aktuální stav Petr Svoboda, náčelník České obce sokolské. Jednu z těchto školek, která má s programem několikaletou zkušenost,  vede i patronka projektu, bývalá vicemistryně světa v atletice Kateřina Baďurová-Janků.  

Projekt pro rozvoj pohybové gramotnosti předškolních dětí se ideově zrodil v roce 2014 a od začátku měl velký    úspěch u mateřských škol. V prvním ročníku 2016/2017 se přihlásilo 306 institucí, dnes jich je již přes 1500. 

 „Všechna čísla jasně dokazují, že projekt se učitelům a dětem líbí. Navíc jasně potvrzují postavení České obce  sokolské jako sportovní organizace, která se umí postarat o všechny generace. Včetně té nejmladší, u které je při správném vedení veliká šance získat do budoucna kladný vztah k pravidelnému pohybu,“ uvádí Hana Moučková, starostka České obce sokolské. 



 

Pro nás rodiče, je i velmi povzbuzující pohled na počty zapojených pedagogů, kteří s dětmi postupně absolvují všechny pohybové i netradiční úkoly. „Aktivně je do projektu zapojeno skoro 7500 učitelů. Oceňují, že dostávají ucelenou a jednoduchou metodiku, která vychází z mnohaletých zkušeností sokolských cvičitelů, a navíc děti přivádí k pohybovým aktivitám pomocí hry. Podle jejich zpětné reakce také metodiku stále upravujeme,“ říká manažerka projektu Alžběta Kujanová.

 

Větší zapojení rodičů 

 Cílem nového ročníku je také víc vtáhnout do děje rodiče. Proto přes léto vznikla návodná videa "Cvičí celá rodina“  - miniseriál, který nyní uvádíme každý týden na našem webu, který postupně ukazuje maminkám a tatínkům, jak jednoduše s dětmi cvičit na jakémkoliv místě od města po přírodu.

 „Obecně klesá odolnost lidí, a to nejen fyzická, ale i psychická. Zvyšuje se neustále spotřeba antibiotik, antidepresiv. A to vše lze snížit pohybovou aktivitou, respektive obecně pozitivním emočním vztahem k ní! Takže pokud nám jde o naše děti, není na co čekat,“ zamýšlí se hokejový trenér a mentální kouč Marian Jelínek a dodává: „Pokud děti budou vyrůstat v době, respektive v rodinách, kde je pohybová aktivita každodenní nedílnou součástí života,        potom je veliký předpoklad, že se i pro ně stane normalitou, ba dokonce potřebou.“ 

 

Kateřina Baďurová-Janků novou patronkou 

S výukou předškoláků má už více než deset let zkušenosti bývalá atletka a vicemistryně světa ve skoku o tyči Kateřina Baďurová-Janků, která v Horoměřicích u Prahy vede mateřskou školu zaměřenou na pohyb. Nově se stala také patronkou projektu Se Sokolem do života. „Právě zapojení do programu Se Sokolem do života byla jedna z inovativních aktivit, do kterých jsme se ve školce pustili. V loňském roce jsme bohužel neměli tolik prostoru, kolik bychom si představovali. Jako všechny školy a většina školek jsme byli po celé jaro uzavřeni a do konce školního roku byl program omezený o společné akce rodičů s dětmi, které jsme na vyhodnocení projektu plánovali. Ta část, kterou ale mohu hodnotit – tedy první pololetí – byla vnímána ze strany dětí, rodičů a učitelek velice pozitivně. Všichni si přáli se do programu zapojit i v letošním roce,“ říká Kateřina Baďurová-Janků

 

A co vaše školka? Přivítali byste projekt i u vás? Stále je možnost se přihlásit, tak se třeba tato výzva u vás ve školce ujme:

Pro velký zájem je otevřena dodatečná registrace do 5. ročníku pro školní rok 2020/2021. Registrace je možná do 30.9. přímo na webu. Program obsahuje celoroční aktivity pro předškolní děti ze sokolských oddílů, mateřských školek a volnočasových kroužků, proto je registrace omezená jen do konce září, aby bylo možné všechny aktivity zvládnout.

> Komentáře

Partner projektu

Přepnout do klasického zobrazení