Vyhledej kam s dětmi

Školka přes švihadlo

Skákání přes švihadlo s sebou nepřináší jenom posílení svalů a velkou zábavu, ale také podporu pro přirozenou koordinaci celého nejen dětského těla.

Skákání přes švihadlo

Určitě to všichni znáte ŠKOLKA PŘES ŠVIHADLO. Brato - sestro - kamarádo doslova "vražedný" souboj. V družině, na hřišti uprostřed paneláků nebo doma se sourozenci a rodiči. Školek se švihadlem je mnoho. Co rodina, to vlastní modifikace. Každý má tu svou oblíbenou, je však potřeba se jasně dopředu domluvit na pravidlech, prvcích a jejich posloupnosti. Nejlépe napsat na papír a vyvěsit na viditelné místo. 

Princip? Tak ten už je všude a vždy stejný. Vyhrává ten, kdo jako první proskéče celou školkou. První prvek (rok) se skáče 10x, druhý 9x, třetí 8x až poslední 1x, čímž žák (hráč) dokončí celou školku = splní všechny stupně, roky a VYHRÁVÁ. Pokud hráč (žák) udělá chybu, je na řadě další hráč (žák). Po udělané chybě hráč (žák), až přijde na řadu začne tím prvkem, který minule pokazil. 

Pro inspiraci jedno ŠKOLKOVÉ ŠVIHADLO přináším: 

  1. 10x snožmo vpřed,
  2. 9x snožmo s meziskokem,
  3. 8x střídnonož "KONÍK" – dopad střídavě na levou a na pravou nohu při každém skoku
  4. 7x přeskok na pravé noze,
  5. 6x přeskok na levé noze,
  6. 5x doskok snožmo střídat s doskokem skřižmo,
  7. 4x snožmo vzad
  8. 3x přeskok alá točíme švihadlem nízko nad zemí a přeskakujeme 
  9. 2x po jedné noze po zpátku
  10. Vajíčko x Panenka 

Skákání to umí už většina předškolních dětí, ale je to pěkná dřina, proto je potřeba dbát na: 

Správnou délku švihadla má dítě tedhy, když se postaví nohama k sobě na střed švihadla a konce švihadla dosahují až k jeho ramenům. Důležitá je také správná technika - veďte dítě k tomu, aby se nehrbilo, tělo by mělo držet vzpřímeně. Točivý pohyb švihadla musí vycházet především z loktů a ze zápěstí, nikoliv z ramen.

 

Hodně zábavy, 

Karolína 

> Komentáře

Partner projektu

Přepnout do klasického zobrazení