Vyhledej kam s dětmi

JO! Místo, kam bych se s dětmi hned vrátila!

Myslím, že má láska k horám se dostala i do DNA Elinky a Šimona, a tak při každé možné příležitosti prcháme vstříc dobrodružstvím a zážitkům ve vyšších nadmořských výškách. Nejčastěji nás můžete potkat v Rokytnici pod rozcestím Ručičky, ale jednou za čas máme chuť vyrazit i někam trochu výš než je oněch 980 metrů nad mořem.

I když nedám dopustit na naše nejvyšší hory, už jen cesta Alpami mě vždy pohladí na duši. A jsou-li alpské vrcholky pokryty sněhem, je ten pohled na ně ještě líbeznější. No a jeden takový líbezný pohled jsem zažila při nedávném pobytu v St. Johann im Pongau. Rakouské středisko, které se pyšní nálepkou „family friendly“, najdete asi 50 minut od Salzburgu, z Prahy tedy v celkem příjemné dojezdové vzdálenosti. V malebném městečku jsme se ubytovali v Alpenland Sporthotelu. Třílůžko s přistýlkou nás překvapilo svou velikostí, snídaně byly skvělé a odpolední regenerace ve vířivce či plavání v bazénu bylo top. Hotel má dokonce dětskou hernu, ale tu jsme vlastně neměli čas vyzkoušet. Můžete si objednat i polopenzi, ale doporučuji si na večeři zajít do některé z lokálních knajp resp. hȕtte.

Pět minut autem od hotelu je v městečku Alpendorf vstup do lyžařského střediska Snow Space Salzburg, parkoviště je gratis. Využít můžete i skibus a pokud bydlíte až třeba u Salzburgu, vlakem jste v St. Johann za chvilku, pak skočíte na skibus a hurá na manšestr :-)

Po měsíci „slunečních brýlí“ nás zastihlo počasí, které je pro konec ledna typické. Přes mlhu a sněhové přeháňky se ale občas ukázalo i slunce, takže jsme si ty pohledy na alpské špičky užili.

No a k tomu nejdůležitějšímu – lyžování. Já byla jednoduše nadšená! Děti byly nadšené! Já vím, že to sojka tomu Krakonošovi vyzvoní, ale dva dny v tamním areálu vydá za celý rok lyžování v Rokytnici. Široké perfektně upravené sjezdovky, které mají celkem 120km, z nichž více než 90 procent je modrých a červených. Jako to nestihnete všechno projezdit, i kdybyste se nezastavili. A vy se zastavíte, protože jakmile děti objeví jeden z místních funparků, tak je vymalováno. A když si dáte každý funpark aspoň pětkrát, a vy si je prostě dáte, protože jsou fakt boží, tak je večer a frčíte do vířivky v hotelu.

Eli i Šimon už jsou přeci jen zdatnější lyžaři na svůj věk (to tím DNA), ale pokud máte děti začátečníky, určitě je nenechávejte doma a vezměte je s sebou do Snow Space Salzburg. Těch lyžařských školiček co jsme viděli (i když pravda nevyzkoušeli) je tam nepočítaně. Můžete využít služeb instruktorů, ale nemusíte, vstup k jezdícím pásům, slalomům mezi zvířátky atd. je v ceně permice. My teda na půl dne instruktorku dětem dopřáli. Jazyková bariéra? Ale kdeže, ti tři si rozuměli hned a paní instruktorka jim dala tolik rad, co jsem do nich za těch pět resp. sedm let co lyžují, nenasoukala ani omylem.

Možností občerstvení v areálu je nespočet a nabízí klasiku i speciality. A ty stojí za to a přemluvte i děti, ať to pro jednou není řízek (i když i ten byl vynikající).

No a co jinak v regionu St. Johann im Pongau, když jste dolyžovali? Oblíbenou atrakcí je jízda na saních taženými koňmi. Zkusili jsme, děti to chvilku bavilo, ale kdyby si mohly vybrat, pak bazén v hotelu vyhrává. Nás rodiče to bavilo o něco víc, neb nám vozka podal na zahřátí domácí pálenku…

No a protože jsme rodina běžkovací, otestovali jsme i místní běžecké tratě. Na to, že v údolí vlastně žádný sníh nebyl, byly stopy krásně připravené. První dvě hodiny jsme po nich kroužili úplně sami, až jsem pojala podezření, že je nachystali jen pro nás, ať je u nás nepomluvíme, ale postupně se přidávali další a další nadšenci běžek.

JO – tedy St. Johann im Pongau za mě a za děti dostává devět a půl bodů z deseti. Ten půlbod za počasí. Ptáte-li se tedy, jak v tom moři alpských lyžařských středisek najít to pravé, kde to bude bavit vás i děti, pak Snow Space Salzburg je určitě jedno z těch, co by mělo být v užším výběru.

Já bych se tam s dětmi vrátila hned – JO!

 

Vendi – děvčátko z hor

 

Za Kam s dětmi St. Johann im Pongau otestovala Vendula Dittrichová, Eli a Šimon.

 

Více tipů najdete také na portále Kamkam.eu.

Na videoreportáž se můžete těšit již brzy! A děkujeme také kolegům redaktorům z TV Prima, se kterými to bylo moc prima!

 

> Komentáře

Partner projektu

Přepnout do klasického zobrazení