Vyhledej kam s dětmi

Máme pro vás naše tradiční tipy na nadcházející víkend

Vypadá to, že zima má ještě zavřená vrátka, i když babí léto už to asi nebude. Tak toho využijte, než vytáhnete kabáty a bundy a vyrazte s dětmi o víkendu ven. Tipů a to rozhodně zajímavých, máme i tentokrát dost.

 

Praha a Střední Čechy

Veletrh For Toys 

I letos nás můžete vidět na veletrhu For Toys. A tentokrát bude naším partnerem Hudební divadlo Karlín. O tomto víkendu se tak můžete těšit na vystoupení herců a zpěváků z divadla na hlavním pódiu, které uvede dětská skupina KOMIX. Veletrh i letos přinese spoustu zajímavých novinek ze světa hraček a her. Vedle expozic od předních českých firem bude na návštěvníky čekat řada veselých pódiových vystoupení a soutěží. Děti si na veletrhu mohou hračky a hry také samy vyzkoušet a rodiče tak budou bohatší o tipy na vánoční dárky.

 

Designblok 2019

Designblok se orientuje na design a všechny jeho oblasti. Mimo interiérových expozic se tu návštěvníci setkávají s prezentacemi šperků, oděvů i užitkového designu od těch nejlepších českých návrhářů. Heslem letošního Designbloku je: Ahoj! Future! Festival i letos naplní designem prostor Výstavišti Praha Holešovice. Designerie, centrální výstava umístěná ve střední hale Průmyslového paláce, bude členěna do několika tematických okruhů – jak budeme v budoucnu žít, jak budeme pracovat, hrát si, nebo odpočívat. Nebude chybět ani interaktivní zóna pro děti. Dětský desetiboj - u vstupu dostanou malí návštěvníci list s deseti úkoly. Odpovědi na otázky najdou v rámci celého prostoru Designbloku a zamyslí se také nad budoucností. Za odměnu pak samozřejmě dostanou dárek.

 

Struny TEENS 2019

Nahlédněte do světa profesionálních hudebníků i výtvarníků v rámci workshopů, debaty i unikátního koncertu. Čeká vás například workshop mladé české animátorky, ilustrátorky, fotografky a umělkyně Elišky Podzimkové nebo workshop s Jaro Cossigou, beatboxerem, moderátorem, producentem a majitelem nahrávacího studia.


Dýňové hrátky v Botanické zahradě

Přijďte se s dětmi inspirovat podzimní přírodou, popusťte uzdu své fantazie v Botanické zahradě během bohatého programu Dýňových hrátek. Strašidýlka, skřítci či zvířátka, to vše vznikne pod rukama malých i větších tvůrců z přírodního materiálu, který bude k dispozici za malý poplatek. Vyřádit se může každý a díky společného tvoření se pobaví celá rodina. Po vydatném tvůrčím zápalu návštěvníky jistě potěší dýňová polévka.

 

Mezinárodní den archeologie

V areálu pražského Karolina se již pošesté koná bohatý program pro celou rodinu ke Dni archeologie. Těšit se můžete na workshopy a přednášky, které vám přiblíží dobrodružný svět archeologie. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet práci archeologů, etnologů i antropologů a nahlédnout do tajů života v pravěku, středověku a v egyptském i evropském starověku.

 

Máslovické dýňování

Máslovické dýňování přinese nejen zdobení a vyřezávání dýní, strašidýlek a skřítků, ale také pohádkově strašidelný les. A pro labužníky nebudou chybět originální dýňové pochoutky. Kromě vyřezávání a zdobení dýní se budou vyrábět i dýňová strašidýlka, skřítci a také lampióny a světýlka. Návštěvníci si na místě mohou zakoupit dýni (nebo přinést vlastní) a vyřezávat či jinak zdobit. Lektoři na pomoc i materiál na zdobení jsou k dispozici.

 

Svatohavelský jarmark v Kouřimi

Posvícení v historické podobě, se starodávným zvykem "stínání kohouta", vyprávěním o tancovačkách s hudbou a tancem, dílnami pro děti, písničkami z Polabí, jarmarkem, pečením...to vše na Vás čeká v kouřimském skanzenu. Dílna podmalby na sklo je určená dětem i dospělým. Každý si z ní může odnést vlastnoručně namalovaný obrázek. V domě z Budče se bude šlapat, krouhat a nakládat zelí. Vše si vyzkoušíte, a ochutnáte tři druhy různě připraveného zelí. Děti si vyzkouší trdlem utřít, nebo umlít mák.

 

Ústecký a Liberecký kraj

Podzim na vesnici v Zubrnicích

Přijďte a vyzkoušejte si, jak se v ruce drží cep nebo čistí zrno od plev na fukaru. Dozvíte se, jak získat mouku nebo nitě na lněné plátno. Výroba provazů anebo také sušení ovoce v teplovzdušné sušárně je ukázkou dovedností našich předků. Připravena je ukázka zemědělské techniky a strojů – stabilní motory, žentour a parní lokomobila v chodu. Na kachlovém sporáku pečeme buchty a placky. Součástí akce je malý řemeslný trh. Ve škole se vyučuje krasopis a připravena je stezka s úkoly pro děti.

 

Den dýní v Litoměřicích

Akce, která se koná  v Severočeské galerii výtvarného umění v Litoměřicích každoročně na podzim již přes deset let je rodinná akce, během níž zažijete workshopy a dílny nejen pro děti, divadlo, lampionový průvod městem a, jak již název akce napovídá, soutěž o nejkrásnější dýni, řepu nebo tuřín. Málokdo ví, že dnes ne tolik známé dlabání řep a tuřínů má v Čechách, na rozdíl od "amerických" dýní, historickou tradici, kterou galerie tímto připomíná.

 

Strašidla na zámku

Po roce opět ožijí strašidla na 8. ročníku úspěšné akce Strašidla na Pohádkovém zámku Horní Libchava. Těšit se můžete na pohádkové prohlídky zámku s Bílou paní nebo tématickou pohádku. Mezitím bude probíhat doprovodný program: Strašidelná dětská dílna, Hrůzunahánějící stanoviště a další. V dětské dílně pro Vás bude připraveno malé občerstvení. Tam budou také probíhat i další aktivity, jako například malování na obličej za symbolickou cenu.

 

Den za obnovu lesa

Spolu s našimi lesníky i známými osobnostmi z libereckého regionu přidáte svůj první stromek ke společnému úsilí nazvanému Sázíme lesy nové generace. Těšit se můžete na pestrý program pro celou rodinu: lesní pedagogika pro nejmenší, lesní technika, ukázky práce v lese, zalesňování, měření kmenů a měření volně stojících stromů. Svoji účast potvrdili známí sportovci, jako je Jiří Malel, Pavel Ploc nebo Václav Korunka.

 

Královéhradecký a Pardubický kraj

Podvečírek svítících dýní

Na děti i jejich doprovod čeká tvoření svíticích dýní, popíjení teplých nápojů. Prostě prima večírek. S sebou: nožíky a lžíce (dlabací nástroje).

 

Setkání se zvířátky

Přijďte se k nám podívat na všechna naše zvířátka. Budete moci si je pohladit, pochovat, ale i nakrmit a pečovat o ně. Vstupné je dobrovolné.

 

HALLOWEEN

Děti se mohou těšit na: airbrush (dočasné tetování), tematické kreativní dílničky, halloweenské hry a spoustu zábavy. Každé dítě, které přijde v halloweenské masce obdrží dárek…

 

KAŠTANOBRANÍ

V sobotu 19. října oslavíme letošní úrodu jedlých kaštanů v naší Kaštance. Jarmark s především regionálními produkty a dobrotami bude otevřen od 12:00 do 17:00 hodin, kulturní program je připraven od 13:00 do 16:00 hodin. Zatančí národopisný soubor Kohoutek, zazpívá a na kytaru zahraje Marek Lejhanec a program bude i pro děti.

 

Plzeňský a Karlovarský kraj

Pozdní indiánské léto

Nahlédněte do nezkreslené historie osidlování amerického západu. Staňte se na chvíli indiánem, kovbojem nebo zlatokopem a vyzkoušejte si jejich život na vlastní kůži! Naučte se střílet z luku, házet tomahawkem, rýžovat zlato, lovit mustangy nebo házet lasem. Můžete se stát pomocníkem našeho šerifa a vyfotit se s ním v jeho voze nebo ochutnat speciality z Divokého západu. To vše v sobotu v Plzni ve West parku.

 

Povídání o pejskovi a kočičce

Dětskou knížku Josefa Čapka Povídání o pejskovi a kočičce určitě znáte. Příběhy Jak pejsek s kočičkou pekli dort, Jak pejsek s kočičkou myli podlahu nebo Jak si pejsek roztrhl kaťata, se staly nesmrtelnými a znají je prakticky všechny generace – od našich prarodičů až po ty nejmenší. Soubor činohry Divadla J. K. Tyla připravil tento titul pro dětského diváka a zve vás v neděli na dětské představení Povídání o pejskovi a kočičce.

 

AŤ ŽIJÍ POHÁDKY!

Štístka a Poupěnku vám určitě nemusíme představovat. Ale můžeme vás pozvat na jejich nové představení - tuto neděli v Karlových Varech a v Plzni. Štístko a Poupěnka se svými broučky dostanou do pohádkového lesa. Natrefí na skřítka Tik Ťaka, kterého ještě nikdo nechytil. Naučí Pyšnou princeznu kouzelná slůvka. Pomůžou Karkulce, aby jí nesežral vlk. Potkají Jeníčka a Mařenku a perníkovou chaloupku. Budou si hrát na Pejska a Kočičku....

 

Kterak se loupežník do pekla dostal

Autorskou pohádku na námět Jiřího Jahody múžete shlédnout v Domě kultury Ostrov. Veselý příběh o tom, jak se snaží mladý nezkušený čert dostat do pekla svého prvního hříšníka a jak to tak bývá, nebude to úplně jednoduché. 

 

Jižní Čechy a Vysočina

Lesnický den na zámku Ohrada – Hluboká nad Vltavou

Kde jinde oslavit práci lesníků než v muzeu lesnictví, myslivosti a rybářství na loveckém zámku Ohrada? Na sobotu je pro vás připravený program pro celou rodinu. Těšit se můžete na promítání lesnických filmů, ukázky lesní pedagogiky, ukázky výroby dřeváků, dřevěných koryt, výroby šindelů, ručního opracování dřeva nebo dřevosochání. Program Lesnického dne obohatí dřevorubecká show za účasti vicemistra světa Martina Komárka. Celodenní program oživí kapela Kůrovci. Pro děti jsou připraveny tvořivé výtvarné dílny.

 

Výstava Loutek v Jindřichově Hradci

„Kabinety Stuchlé“, to je svět loutek výtvarnice Stanislavy Stuchlé, která vyrábí postavy ze dřeva, kůže, starého textilu, využívá i dráty, krajky či pštrosí peří a loutky umisťuje do dokonale vybavených zmenšených interiérů. Laskavé příšerky vyrobené z náhodně nalezených věcí, loutkové krasavice tančící charleston, silák zdravící příchozího troubením na trumpetu, ožívající mořská panna, ale také cirkusové obludárium. V jindřichohradeckém zámku bude výstava k vidění poslední týden.

 

Pohádka pro děti - Český Honza

V neděli na děti v Jemnici čeká loutková pohádka, která začíná na peci a končí královskou svatbou. Povede se Honzovi rozhoupat a vyzrát na čerty, draka a loupežníka? A vybrat si tu správnou nevěstu? Přijďte a uvidíte.

 

Vojnoměstecké posvícení

Vojnův Městec vás o víkendu zve na Vojnoměstecké posvícení. V sobotu Vás čekají řemeslné trhy, ukázka výcviku dravců, výstava prací dětí z MŠ a ZŠ a soutěže pro děti. V neděli se pak děti mohou těšit na loutkové divadlo.

 

Jihomoravský a Zlínský kraj 

Galaktický dýňodlab

V sobotu jste zváni do brněnské Hvězárny a planetária na interaktivní dětskou hru: Galaktický dýňodlab. Na děti čeká výlet po celé Galaxii! Děti si na řadě připravených úkolů vyzkouší i dovednosti nutné pro záchranu Galaktické dýně a dozví se, jak si vyrobit speciálního „rychlodraka".

 

Výlov rybníka Olšovce

O víkendu se v Jedovnicích uskuteční tradiční výlov rybníka Olšovce. Součástí výlovu je i oblíbený jarmark, kde se můžete podívat "pod ruce" lidovým řemeslníkům, nakoupit regionální produkty, ochutnat rybí speciality a prostě příjemně prožít víkend. Těšit se můžete také na kolotoče pro děti i jízdu na ponících.

 

Galaxie Zlín slaví 10 let!

Galaxie Zlín pro všechny malé i velké chystá sobotní narozeninovou párty, kterou bude moderovat známý kejklíř PUPA. Bude se kouzlit, žonglovat a bavit děti v rytmu tance. Nebudou chybět ani soutěže, malování na obličej, krásné ceny pro děti či virtuální realita.

 

BubuBuchlovice

V sobotu jste zváni na Zámek Buchlovice na další ročník tajemné stezky, kde se sejdou strašidla a bubáci z širokého okolí. Stezka začíná u brány zámku a vede přímo zámeckou zahradou.

 

Olomoucký a Moravskoslezský kraj

Halloween na zámku Plumlov

Halloween sice připadá na poslední říjnový den, spousta „strašidelných“ akcí se koná ale již nyní. V sobotu se můžete vydat na zámek Plumlov, kde budou probíhat prohlídky strašidelného sklepení s oživlými halloweenskými postavami a promítáním příběhů rodiny Simpsonových. Připravena bude také veselá diskotéka s DJ Pájou a čarodějnicí, malování na obličej a děti se mohou těšit také na soutěže o sladké odměny a tvořivé podzimní dílny s kouzelnými vílami. Chybět nebude ani halloweenský kvíz a samoobslužný fotokoutek. Program bude dále zpestřen kouzelnickou show, během které se děti také zapojí a naučí se samy kouzlit. Celý den vyvrcholí velkou ohňovou show. A pokud si přinesete vydlabanou dýni, můžete se účastnit soutěže o ceny.

 

Dny deskových her v Přerově

Od čtvrtku do neděle budou v Přerově probíhat Dny deskových her. Jak už název napovídá, akce je určena všem hravým lidem, a to jak začátečníkům, tak expertům. Vítáni jsou hráči všech věkových kategorií. K vyzkoušení budou hry od společnosti Albi, MindOK, Ditipo a Blackfire.

 

Benefiční běh pro Standu

 Běh, který pomáhá – to je hlavní myšlenka akce, která se již pátým rokem koná tuto sobotu v Ostravě. Hlavní postavou závodu je jeden obdarovaný, kterému bude věnováno 100% startovného na projekt, který mu zvýší kvalitu života, sníží jeho závislost na okolí a zjednoduší každodenní boj. Závodníci si mohou vybrat ze dvou tratí – 5 km a 10 km, součástí je také dětský běh a bezbariérová trať dlouhá 1 km. Zázemí i občerstvení bude zajištěno a doprovodný program bude zakončen ohňostrojem.

 

2. ročník výstavy Vlaky, Vláčky, Modely v Ostravě

Máte doma malého nadšence do vláčků? Pak byste si neměli nechat ujít výstavu Vlaky, Vláčky, Modely, která se koná o víkendu v Ostravě. Těšit se můžete na 80 metrů plně funkční modelové železnice, 150 m zahradní železnice, výstavu modelů, nebo panelová kolejiště. Během výstavy si můžete zakoupit upomínkové předměty a připraveny budou také herní zóny pro děti.

 

Spoustu dalších pěkných a inspirativních tipů najdete na našem webu www.kamsdetmi.com


> Komentáře

Partner projektu

Přepnout do klasického zobrazení