Vyhledej kam s dětmi

Naše tipy kam s dětmi o letním horkém víkendu

Radujte se! Zdá se, že léto se nám vrátilo a po delší době nás čeká horký víkend. Tak jestli vás nebaví jen ležet u vody, nechte si poradit třeba našimi tipy kam s dětmi. Máme zde pestrou přehlídku z celé republiky.

 

Praha a Střední Čechy

Experiment aneb plnou parou vpřed

V neděli vám na Konopišti připomenou dobu, ve které následník trůnu a zámecký pán, František Ferdinand d´Este, proháněl svůj americký parovůz po silnicích monarchie. Přijede vzácný host, věhlasný skotský parní inženýr James Watt se svým doprovodem. S sebou přiveze parní stroje a hračky rozličné ohnivé. Tyto se budou veřejnosti široké předváděti a mnohé bude možnost na vlastní kůži vyzkoušeti, a to v Růžové zahradě. Pozvání také přijal a o hudební doprovod se postará vynálezce a předseda Klubu přátel parních strojů pan Ladislav Šedivý se svou nádhernou a na výstavách oceňovanou parní lokomobilou, která bude pohánět flašinet.

 

Oživlý středověk v podhradí 

Klub přátel hradu Zlenice vás zve na další. ročník akce plné dobových řemesel, kostýmů i středověké hudby, v příjemném prostředí areálu hradu Zlenice u řeky Sázavy. Přijďte si prohlédnout a sami vyzkoušet mnohá řemesla, ochutnat dobovou kuchyň, poslechnout středověkou hudbu. K vidění bude například: předení, tkaní, ražba do kůže, kování, nýtování, práce s dřevem, lýkem a proutím, ochutnat můžete lahůdky dobové kuchyně a zasnít se při zvuku dobových hudebních nástrojů.

 

Slavnostní zahájení dnů lidové architektury

Slavnostní zahájení Dnů lidové architektury Středočeského kraje se letos koná ve Lhotce u Mělníka nedaleko skalního obydlí. Těšit se můžete na pestrý program rozdělený do dvou stanovišť – hřiště a samotné skalní obydlí. Připravený bude např. jarmark tradičních lidových řemesel a občerstvení pro návštěvníky, vystoupení folklorních souborů. Ve skalním obydlí se můžete zúčastnit komentované prohlídky a děti se jistě zabaví dílničkami s tetičkou Mínou. Kyvadlovou dopravu mezi hřištěm a Skalním obydlím bude pro zájemce zajišťovat koňský povoz.

 

50 let na Měsíci v Praze

Planetum připravilo u příležitosti 50. výročí přistání člověka na Měsíci světově unikátní výstavu. V Planetáriu si budou moci návštěvníci prohlédnout lunární modul Eagle, který dopravil před 50 lety člověka na Měsíc. Takových míst je na světě zhruba desítka – pražské planetárium se ovšem stane jediným místem na světě, kde si budou moci návštěvníci prohlédnout přistávací modul Eagle i zevnitř. Na vlastní kůži tak budou moci okusit podmínky, v jakých lidé na Měsíc před 50 lety cestovali. Štefánikova hvězdárna na Petříně se stane jediným místem na světě, kde se budou moci návštěvníci přímo dotknout povrchu Měsíce. Vystavený vzorek měsíční horniny nebude na hvězdárně vystaven za neprůstřelným sklem ani zalitý v umělé hmotě, jako ve všech světových muzeích.

 

Ústecký a Liberecký kraj

Jízda veteránů

Největší sraz veteránů v Ústeckém kraji se koná již tuto sobotu před obchodním centrem Olympia v Teplicích. Všechny tyto letité krasavce si můžete prohlédnout, poté se vydají na další část své jízdy. Pokud byste tyto veterány nestihli, nezoufejte, v pasáži obchodního centra je vystaveno dalších 5 veteránů.

 

Pohádková neděle na Větruši

I letos se můžete těšit na pohádková odpoledne na Větruši v Ústí nad Labem. Před zcadlovým bludištěm v areálu Větruše se letos odehrají celkem 4 představení. Na děti čeká pohádka Jak se slonovi splnil sen v podání Sváťova divadla.

 

Pouť ke sv. Máří Magdaléně

V sobotu se u mlýna čp. 27 v areálu skanzenu Zubrnice sejdou poutníci a vydají se směrem na náves za zpěvu barokních písní k Máří Magdaléně. Využijte možnosti procházky krajinou a na chviličku se vraťte do nedaleké historie. Po krátké duchovní pouti krajinou na vás čeká i světská zábava - v domě z Loubí tradiční pečení, divadla i řemesla. Těšte se na řemesla, trhy, hudbu, tancovačku i občerstvení.

 

Indiánská vesnička Rosehill

Pokud se o víkendu budete nacházet v okolí Českého Čvýcarska na severu Čech, zavítejte do indiánské vesničky Rosehill, která se nachází v obci Růžová na Děčínsku. Indiánská vesnička vám odkyrje život původních obyvatel Severní Ameriky, dozvíte se mnoho zajímavého o jejich životě, můžete si zastřílet z luku nebo hodit kopím, zabubnovat na buben nebo si vyrobit vlastní lapač snů. 

 


Pardubický kraj

Veselokopecký jarmark

Na Veselém Kopci bude o víkendu opravdu veselo! Skanzen sice patří dětem a rodičům celé léto, tento víkend však můžete navíc zažít atmosféru pravého historického jarmarku. Své výrobky přijedou nabídnout – a předvést jejich výrobu – řemeslníci z celé republiky. Zábavu samozřejmě doprovodí lidová hudba a vystoupení. V prodejně upomínkových předmětů si ale určitě také nezapomeňte vyzvednout herní plány letní hry a projděte si s nimi celý skanzen.

 

Lughnasad – Keltské žně a Týden řemesel v Zemi keltů

Nabitý program si na tento víkend připravili také v Zemi keltů v Nasavrkách. V sobotu se můžete těšit na Keltské žně se sklizňovým průvodem, výrobou dožínkových ozdob z klasů a ochutnávkami dobrot z čerstvého obilí. Už v neděli pak začíná Týden řemesel, na kterém se můžete seznámit s keltskými řemeslníky, připraveny jsou hry a soutěže pro děti, živá zvířátka a mnoho dalšího.

 

Královéhradecký kraj

Poslední večeře Mikuláše z Potštejna aneb Třeba to bylo jinak…

Zřícenina hradu Potštejn je skvělé místo pro děti – a tento víkend obzvlášť! Těšit se můžete na netradiční prohlídky hradu – příběh o tom, proč se stal Mikuláš loupeživým rytířem a co na to Karel IV. bude jistě bavit nejen děti, ale i vás. Navíc od 10 hodin do večera bude otevřeno středověké tržiště s netradičními suvenýry, hračkami, šperky, bylinkami, dobrotami, ale i výkladem karet nebo kováři. Pro malé i velké zvědavce je připravena lukostřelba s odborným výkladem. 

 

Červencové Zámecké slavnosti na Hrádku u Nechanic

Oslavte léto zámeckými slavnostmi na Hrádku u Nechanic! Čekají na vás kostýmové prohlídky s příběhem, dobový jarmark, doprovodný program a samozřejmě nesmí chybět výborné občerstvení. Celý víkend vás v zámku bude čekat hraběcí služebnictvo i jejich poddaní, aby vás provedli nejkrásnějšími prostory Hrádku u Nechanic. Již tradičně se hereckých úloh ujmou zámečtí a Spolek panstva na tvrzi Žíželeves. 

 

Plzeňský a Karlovarský kraj

Běhej lesy Brdy – dětské závody Dr. Maxe

Tento víkend se koná již pátý závod seriálu Běhej lesy, a to v CHKO Brdy. Užijte si hluboké luhy a háje bývalého Vojenského újezdu Brdy, které byly po 70 let uzavřeny veřejnosti. Zatímco dospělí mají na výběr 22 a 11 kilometrů, na ty nejmenší čekají trasy od 500 metrů do 1 kilometru. Všechny trasy vedou po měkkém povrchu, lesních stezkách v krásné české přírodě. Pro malé závodníky je přichystáno tričko Běhej lesy a originální dřevěná medaile. V zázemí závodu čeká bohatý doprovodný program pro celou rodinu, a to včetně Úschovny dětí Lesů ČR nebo Lesní pedagogiky. 

 

Rytíři na hradě Klenová 2019 

Zveme Vás na 10. ročník tradiční akce na hradě Klenová, kterou pořádá skupina historického šermu a tance Morgana von Maxberg ve spolupráci s Galerií Klatovy/Klenová pod záštitou plzeňského kraje. Jako každý rok nebude chybět středověký jarmark, vojenské ležení, historické tance, dobývání hradu a spoustu šermířských a divadelních vystoupení. Přijďte a vraťte se společně s námi na chvíli zpět do středověku. 

 

Anenská pouť Nečtiny

Ve sportovním areálu Nečtiny na severním Plzeňsku se o tomto víkendu koná Anenská pouť. Dvoudenní program nabízí koncerty kapel, soutěže, fotbalový turnaj v malé kopané, ukázky řemesel a gurmánské speciality. Děti se mohou těšit například na kolotoče nebo na Divadlo z Bedny a Pohádku o Zlatovlásce.

 

Keltský den na Radyni

Srdečně Vás zveme na již tradiční keltské odpoledne pod hradem Radyní. Připraven je zábavný i poučný program pro celou rodinu. Těšit se můžete na ukázku výstroje, výzbroje, dobového ležení římských legií, turnaj válečníků, ukázku bitvy mezi Kelty a Římany, nábor rekrutů římské legie, turnaj v lukostřelbě a mnoho dalšího.

 

Jižní Čechy

Výstava panenenk a autíček na zámku Blatná 

Více než 600 panenek a autíček na vás čeká na výstavě na zámku Blatná. Jihočeský vodní zámek si připravil výstavu pro rodiny s dětmi, která zpestří návštěvy zámku po celé léto. Vyrazte s dětmi na výlet a užijte si společný čas.

 

Historické slavnosti Jakuba Krčína v Třeboni 

V sobotu se koná tradiční slavnost upomínající na největší slávu města a zámeckého sídla spojenou s pobytem významných rybníkářů a Rožmberků. Akce, která se koná již více než 20 let. Těšit se můžete na hudební vystoupení, historický program (např. šermování), průvod, bohatý program pro děti plný různých vystoupení a her či přednášky.

 

Vysočina

Zubštejn – festival historického šermu, hudby a tance

O všechny milovníky historických slavností bude na Zubštejně u Bystřice nad Pernštejnem o víkendu postaráno. Těšit se můžete na přehlídku šermířských utkání, které doplní historická hudba a tanec. K vidění bude turnaj ve střelbě z luku a pro ty, kteří budou chtít odhalit svou budoucnost, mohou navštívit věštírnu. V průběhu slavností vás čeká i řemeslný jarmark, a kdo vydrží do setmění se může těšit i na ohňovou show.

 

Velký den koní

Vydejte se v sobotu do Šiklova mlýna. Těšit se můžete na již tradiční soutěž o nejhezčího koně a ukázky jejich výcviku. Můžete si  vyzkoušet lukostřelbu, rýžování zlata, zrcadlový labyrint a jízdu na koni. V areálu bude probíhat akční a zábavné divadlo, diskotéka a zahraje i Country kapela. Po setmění se můžete těšit na ohňovou show a na odvážlivce čekají noční strašidelné jízdy vláčkem Union Pacific.

 

Jihomoravský kraj 

Bobří neckyáda Břeclav

Chcete vidět ty nejbláznivější plavidla na řece? Přijeďte se v sobotu podívat na závody netradičních plavidel na Dyji do Břeclavi. Soutěžící se budou snažit na plavidlech různých velikostí, tvarů, typů a vzhledu dostat z bodu A do bodu B. Těšit se můžete na soutěže, kde půjde o čas, ohodnotíte nejkrásnější plavidlo a bude vyhlášena i cena fair play.

 

Pohádkoland 2019

Přijďte se podívat na největší rodinný festival v průběhu léta. V sobotu se můžete těšit na spoustu zábavy pro malé i velké. K vidění bude oblíbená dětská show a divadélka se spoustou oblíbených postaviček. Na děti čeká Míša Růžičková, Čiperkové, Fíha tralala a spousta dalších. Pod vedením animátorů budou probíhat nejrůznější soutěže a činnosti. Jednoduše úplný Pohádkoland.

 

Zlínský kraj

Otrokovické slavnosti

 Od pátku do neděle můžete navštívit tradiční Otrokovické slavnosti. Těšit se můžete na vystoupení lidovějších i rokovějších kapel na hlavním podiu, kouzelnickou show či klauna na žebříku. Můžete se také plavit lodí, shlédnout závody dračích lodí na Štěrkovišti a pro příznivce modelů bude k vidění přehlídka modelů letadel na modelářském letišti.

 

Gulášfest

Již osmnáctý ročník Gulášfestu se o víkendu koná ve Valašském Meziříčí. Kromě skvělé hudby se můžete těšit i na hromady guláše. Pro děti je připraven lunapark, dance stage a těšit se mohou i na divadlo pro děti. Samozřejmostí jsou i různé hry, soutěže a legrácky.

 

Moravskoslezský kraj 

Colours of Ostrava 2019

Je to tady! Největší multižánrový mezinárodní festival Colours od Ostrava 2019 vypukl včera v Dolní oblasti Vítkovic a až do soboty si návštěvníci mohou užívat nabitý program plný hudby, kultury, přednášek, workshopů a dobrého jídla a pití. Festival je výjimečný také v tom, že na děti čeká obrovská zóna a spousta zábavy! V ČEZ Family Parku si malí návštěvníci mohou zasoutěžit, hrát si, radost jim určitě také udělá Pohybová dráha, prolézačky, houpačky nebo velká pirátská loď. Je připravena spousta workshopů, ať už divadelních nebo tanečních. Tvořivé děti se vyřádí v dílničkách nebo na obrovském spojovacím plátně! Na Colours děti potěší také vystoupení Čiperků, kapely Bombarďák, Veverky Terky a Myšky Klárky, Klaunů na volné noze a mnoha dalších. Děti do 140 cm mají vstup na Colours zdarma. Náš tým se Colours zúčastní také, takže vás budeme pravidelně o nejbarevnějším festivalu informovat! :-)

 

Obléhání nedobytné pevnosti

Hrad Hukvaldy je v ohrožení! Legendární bitva o hrad se uskuteční již tento víkend! Na Hukvaldech zažijete dva dny plné šermu, historických zbraní, bitev a soubojů. Nadšenci historie (a nejen ti J) určitě ocení vystoupení skupin scénického a historického šermu. Program si připravili také herci Studia Bez Kliky nebo hudební skupina Rabussa. Ubrání hrad Hukvaldy své pozice nebo padne? To se dozvíme již tuto sobotu a neděli.

 

Olomoucký kraj

Víkend s princeznou Šahrazád na hradě Bouzov

Máte doma malou princeznu, která ráda tančí? Oblíbený hrad Bouzov, na kterém se často konají rozmanité akce, pořádá tuto sobotu a neděli Víkend plný orientálních tanců s taneční soutěží pro dívky do 18 let. Taneční program bude probíhat na I. nádvoří a na sobotu je připravena galashow, která začne v Rytířském sále.

 

Josefkol 2019

V zámeckém parku v Čechách pod Kosířem bude o víkendu probíhat mezinárodní sraz mistrů řemesla kolářského, kočárnického a mistrů opratí Josefkol 2019. Pro děti budou přichystány dílny a malování, k vidění budou historické stroje a stavba opratí. Malí i velcí si mohou zkusit práskání bičem. Projížďka v kočárech bude určitě příjemným zpestřením a návštěvníci se dočkají také historické události – příjezdu templářských rytířů.

 

Další zajímavé a nejen víkendové tipy najdete na našem webu www.kamsdetmi.com

 

> Komentáře

Partner projektu

Přepnout do klasického zobrazení