Vyhledej kam s dětmi

ZUŠky vyjdou do ulic

Ne vždycky jsem ty dveře otvírala ráda. Když jsem cvičení v předchozím týdnu moc nedala, věděla jsem, že to „neuhraju“. Přesto na svoje léta strávená v lidušce moc ráda vzpomínám. A i když jsem namísto dalšího studia hry na příčnou flétnu nakonec zvolila gymnázium, nikdy jsem nepřestala hrát. Nakonec jsem se vrátila i k cvičení stupnic, když mi Ježíšek po mnohaletých prosbách přinesl druhý vysněný nástroj, klarinet. A je to fuška, větší než před třiceti lety. S dvěma malými dětmi, prací a sportovními koníčky cvičím každou volnou chvilku. Když jsou děti ve vaně, když čekám, až se dovaří brambory, když uteču z kanclu o 15 minut dřív. Do třetice všeho dobrého, řekla jsem si nedávno a půjčila si saxofon. To budou mít sousedi radost! Prsty jsou pomalé, nátisk slabý, ale ta radost, kterou mi hraní přináší, je nezměrná. A myslím, že to byla právě liduška (dnes tedy správně Základní umělecká škola), která mi ukázala, co hudba dokáže.

K hudbě vedu i své děti. Každá cesta autem se nese v duchu sborového zpěvu (rozuměj řevu). Bude to dva roky, co jsem Eli vedla k přijímacím zkouškám v ZUŠce. Když přišla s tím, že chce umět hrát „jako máma“, nebylo pochyb o tom, že právě do lidušky povedou naše další kroky. Po dvou letech se zobcovou flétnou již pokukuje po příčce a já se těším na naše první duety. A Šimon? Ten nezůstává pozadu, s kytarou mu to sluší moc a věřím, že za dva roky bude Eli do ZUŠky v Šimáčkový vodit i svého mladšího bráchu.  

Fandím jim! Vím, že to má smysl a že jim hudba dá hodně. Ať už bude hrát Šimon holkám u táboráku nebo Eli vystoupá na koncertní podia…to není důležité. Hudba jejich duši obohatí. A taky fandím Nadačnímu fondu Magdaleny Kožené, protože podporuje přesně to, co podporuji u svých dětí já. Vždyť jak říká patronka projektu Magdalena Kožená: „Základní umělecké školy jsou základním pilířem kulturní vzdělanosti českého národa.“ 

A proto je tu ZUŠ Open, happening, který již druhým rokem oslavuje umění a dětskou tvořivost. Již tento čtvrtek se po celé republice představí na 400 základních uměleckých škol a co do počtu účinkujících, míst konání a velikostí publika jde o největší kulturní akci. Pro portál Kamsdětmi.com je ctí být součástí ZUŠ Open. Ať už jste odkudkoli, běžte se ve čtvrtek 24. května podívat na naše malé umělce. Najdete je na náměstích, v ulicích, v kostelech, zámcích,  galeriích, ale i na nádražích či v obchodních centrech. Ty největší akce najdete u nás v databázi, celý seznam pak na www.zusopen.cz. Musím říct, že třeba v Praze je těch akcí tolik, že s děti na čtvrtek připravuji tourplán :-)

Těším se, že se na některé z akcí ZUŠ Open potkáme!

Vendula Dittrichová

> Komentáře

Partner projektu

Přepnout do klasického zobrazení