Vyhledej kam s dětmi

Poslední díl Kam bez dětí aneb za sportem i historií do Nymburka

Náš seriál „Kam bez dětí aneb i rodiče potřebují čas pro sebe“ je u konce. Za předchozích deset dílů jsme vás pozvali do královského města Kadaň, objevovali jste s námi barokní Brno. Psali jsme také o Plzni, tajemném Kuksu, romantickém zámku Plumlov nebo Třeboni. Nesměla chybět pozvánka za sportem – tentokrát na západní hřebeny Krkonoš. Přišla na řadu pohádková Telč, magická Kutná Hora nebo vánoční Český Krumluv.  A tentokrát si Radka s manželem udělali výlet do Nymburka. Města, kde si zasportujete a můžete obdivovat krásné historické památky.

Minulý rok na jaře jsme se poprvé s Honzou zúčastnili pravidelného běžeckého závodu v Nymburce, který startoval přímo pod městskými historickými hradbami a vedl krásným rovinatým úsekem podél Labe. Protože jsme neměli tehdy možnost si město blíže prohlédnout, rozhodli jsme se znovu vrátit o prázdninách v době, kdy byly děti na letním táboře. Shodou náhod navíc vyšel termín našeho výletu na zrovna probíhající tradiční pivní festival, a my tak měli o důvod navíc těšit se na ochutnání nejen místního proslulého Postřižinského piva, ale i pivních speciálů malých pivovarů z různých koutů země.

 Do Nymburku jsme přijeli ráno, ubytovali se v místním příjemném penzionu v centru města a okamžitě si nazuli běžecké boty. Po našich zkušenostech z jarního závodu jsme věděli, že jedna z nejlepších českých cyklo a in-line stezek nás zavede po zhruba šesti kilometrech až k pískovému lomu, kde jsme měli v plánu se zastavit a vykoupat. Náš běžecký zážitek jsme si na závěr zpestřili zastavením ve Staré rybárně, která byla postavena roku 1737 a nabízí příjemné posezení s výhledem na středověké opevnění městských hradeb, které utváří nádhernou historickou atmosféru tohoto místa.

Ze zahradní restaurace je také nepřehlédnutelný také jez s elektrárnou, která až do roku 1951 dokázala pokrýt spotřebu celého města a která je dodnes obdivována mnoha odborníky za své skvělé architektonické řešení. Právě kolem něj musíte projít, abyste se dostali na opačný břeh Labe, kde se nachází chlouba města, jedinečný anglický park s mnoha vzácnými dřevinami, založený v první polovině 20. století na rozlehlém ostrově. Park jsme prošli celý, v přilehlé zahradní restauraci ostrovního hotelu jsme si dali výborný oběd a vrátili se zpátky do hotelu, abychom se mohli připravit na večerní slavnosti.

Cestou na pivní festival, který se konal na druhé straně města, jsme procházeli historickým centrem, jehož dominantou je bezesporu trojlodní kostel sv. Jiljí se svou 66 metrů vysokou věží. Starobylý kolorit města dotváří i místní radnice, která se hrdě pyšní titulem Nejkrásnější městská radnice České republiky a přehlédnout nelze ani na secesní vodárenskou věž, která byla postavena už v roce 1904 a je dodnes funkční.

Z výletu do Nymburka jsme byli opravdu nadšení, protože jsme během jednoho dne skvělým způsobem spojili naši lásku k přírodě a ke sportu a zároveň mohli obdivovat hned několik unikátních historických staveb.

Pro Kam s dětmi Radka Slavíčková 

Spoustu další inspirace můžete na www.kudyznudy.cz nebo na www.ceskozemepribehu.cz.  

> Komentáře

Partner projektu

Přepnout do klasického zobrazení