Vyhledej kam s dětmi

Kam bez dětí tentokrát? Na magickou Kutnou Horu určitě nezapomenete

Seriál „Kam bez dětí aneb i rodiče potřebují chvilku pro sebe“ pokračuje dalším, už devátým  dílem. Tentokrát se Radka s Honzou zajeli podívat do magické Kutné Hory.

Už si ani nepamatuji, jakým způsobem jsem se o každoročním varhanním festivalu v Kutné Hoře dozvěděla, o kutnohorské varhanářské tradici jsem totiž neměla ani tušení, nicméně okamžitě mi bylo jasné, že na něm s mým partnerem nesmíme chybět. Zařídili jsme si pro ten zářijový den hlídání u prarodičů a hned ráno jsme se vypravili do tohoto nádherného města, zapsaného na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Do Kutné Hory jsme přijeli vlakem, takže nás od historického centra dělila ještě poměrně dlouhá vzdálenost, což nám vůbec nevadilo, protože jsme tak mohli vidět i místa, které běžný turista, který zaparkuje své auto přímo ve městě, nespatří.

Hned od nádraží jsme zamířili na rozhlednu na Kaňku a měli jsme tak možnost se rozhlédnout po okolí z výšky 30metrů a zároveň si dopřát kávu v místní kavárně. Dále jsme pokračovali ke katedrále Nanebevzetí Panny Marie, která je zároveň nejstarším klášterem řádu cisterciáků v České republice z roku 1142. V nedávných letech prodělala katedrála celkovou rekonstrukci a my tam mohli absolvovat prohlídku podkroví i vnitřního okruhu v celé její kráse.

Nedaleko od katedrály se pak nachází kostel Všech Svatých, v jehož podzemní kapli se skrývá unikátní kostnice, jejíž celý vnitřní prostor je tvořen z lidských kosterních ostatků celkem 40 000 zemřelých na následky morových epidemií a husitských válek. Atmosféra tohoto místa díky své kosterní výzdobě je opravdu velmi silná a není tedy divu, že se jedná o jednu z nejnavštěvovanějších kutnohorských památek vůbec, kterou by si nikdo neměl nechat ujít.

Po tomto emotivním neobvyklém zážitku jsme pokračovali směrem k dominantě města, kterou je bezesporu gotická pětilodní katedrála Sv. Barbory. Právě zde se konala jedna z částí varhanního festivalu a my si chtěli chrám důkladně prohlídnout ještě před jeho začátkem. Každý kdo katedrálu navštíví, nezapochybuje o tom, že se jedná o unikátní dílo gotické architektury, a také my byli naprosto fascinovaní její velikostí i nádhernou výzdobou interiéru renesančních maleb z 15.století.

Protože do začátku varhanního koncertu zbývaly bezmála tři hodiny času, rozhodli jsme se projít si malebné náměstí a najít nějakou příjemnou restauraci, kde bychom mohli posedět u dobrého jídla a zpříjemnit si tak čekání na večerní hudební zážitek. Od chrámu jsme se do historického centra vydali přes zahrady u Jezuitské koleje, které jsou přeměněny na městský park s volně přístupnými travnatými plochami, které lze využít třeba i jako krásné místo na piknik. Navíc jsou zahrady vybaveny mnoha architektonickými prvky, často kombinované s vodními plochami, které tak z prostorných zahrad vytváří ojedinělé místo, kde se může nádherně relaxovat.

Těm z vás, kdo stejně jako my máte rádi zvuk varhan navíc v jedinečné atmosféře kutnohorských unikátních chrámových staveb, jednoznačně doporučuji varhanního festivalu se zúčastnit. Je to opravdu nádherný a neopakovatelný zážitek.

A pro všechny ostatní, kdo jste ještě Kutnou Horu nenavštívili, určitě si udělejte čas a užijte si naplno všechny její krásy, které rozhodně stojí za to vidět!

Pro Kam s dětmi Radka Slavíčková

Další inspiraci můžete čerpat na www.kudyznudy.cz nebo na www.ceskozemepribehu.cz. 

> Komentáře

Partner projektu

Přepnout do klasického zobrazení