Vyhledej kam s dětmi

Kam bez dětí? No přeci do Plzně nejen za pivem

Je tady další díl našeho seriálu „Kam bez dětí aneb i rodiče potřebují chvilku pro sebe“. Tentokrát se podíváme na západ Čech a to přímo do Plzně, nejen města piva. No, přesvědčte se sami.

Udělat si výlet do Plzně zrovna v době, kdy se podaří odložit své pubertální potomky k obětavým prarodičům, by mnohým připadalo trochu bláznivé. Obvykle si také užíváme společné volno bez dětí v přírodě, co nejdál od všeho toho velkoměstského mumraje. Tentokrát jsem ale dostala nápad, který měl být originálním dárkem mému partnerovi. Loosovy interiéry jsou totiž jedinečným unikátem, které každoročně navštěvují tisíce turistů z celého světa a já zatoužila patřit mezi ně. Koupila jsem tedy odhodlaně vstupenky hned na všechny nabízené prohlídkové trasy nově zrekonstruovaných bytů, jejichž interiéry navrhl právě Adolf Loos, který je právem považován za jednoho z nejvýznamnějších architektů začátku 20. století. Chtěla jsem se aspoň na chvíli vrátit zpátky do svých studijních let, kdy jsme se spolužáky obdivovali jediný pražský architektonický skvost svého druhu v Praze – Müllerovu vilu a netušili, že Plzeň má podobných pokladů hned několik.

Prohlídkami jsme byli naprosto nadšení a pomalu jsme se vydali na hlavní náměstí, vybrali si útulnou restauraci s příjemnou zahrádkou a užívali si výborný oběd s výhledem na krásnou katedrálu sv. Bartoloměje s nejvyšší kostelní věží v Čechách.

Po obědě jsme se rozhodli, že zamíříme k řece Radbuze, bylo krásně a svítilo sluníčko, chtěli jsme najít alespoň na chvíli nějaké klidné místo, vzdálené rušnému městskému životu. Šli jsme asi půl hodiny podél břehu po nově vybudované cyklostezce a došli až k Městské plovárně, komunitně kulturnímu prostoru vybudovanému nadšenci a dobrovolníky. Dřevěné prvky přímo lákají kolemjdoucí se zastavit, vyzkoušet je, posedět na nich a užít si pohodu mezi stromy s výhledem na řeku. Rádi bychom se na tomhle alternativním místě zdrželi ještě déle, ale protože jsme byli limitovaní časem, vyrazili jsme zpátky. Cestou na autobusové nádraží jsme ještě nahlédli do prostranství bývalé vozovny, jejíž industriální haly dnes poskytují zázemí mnoha inspirativním projektům mladých tvůrců. Tato kreativní zóna nese název DEPO2015 a my rádi využili možnost si v přilehlé kavárně pochutnat na výborném domácím dortu v naprosto ojedinělém továrním prostředí.

Na závěr bych jen chtěla dodat, že pokud jste na tom byli podobně jako já a město Plzeň máte spojené jen s Plzeňským Prazdrojem, doporučuji se osobně přesvědčit, že tomu tak není a budete velmi mile překvapeni, kolik zajímavých míst vám může nabídnout.

 

Spoustu tipů najdete na www.kudyznudy.cz a www.ceskozemepribehu.cz

 

Pro Kam s dětmi Radka Slavíčková

> Komentáře

Partner projektu

Přepnout do klasického zobrazení